Hlavní navigace

Názory k článku Komunikace v distribuovaných systémech: asynchronní předávání zpráv

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2021 19:53

    bez přezdívky

    Dobrý den, také Vám děkuji za tuto sérii.

    Dobře čtu název série o čem bude a díval jsem se do Vašeho repa, přesto se zeptám:

    Rád bych se připojil ke kolegovi - mít k tomu IaaC a celé to provozovat v Kubernetes, podívat se jak přidávat a odebírat servisy které vyzobávají queue podle toho jesli je co na praci nebo není... To by bylo skvělé. Neuvažujete o tom?

    V podobném duchu bych přidal otázku za sebe. Neplánujete přidat JMeter a zkusit tomu pořádně naložit co to utáhne? Připadně jiný zátěžový nástroj.

    Pokud by se Vám to líbilo, klidně bych přiložil ruku k dílu :)

  • 28. 1. 2021 10:20

    trpaslik

    Zdravím,
    Předně díky za pozitivní reakci. Potěší to.
    Moje plány v tomto směru jsou následující:
    1. první sérii jsem předal do redakce. Zabývá se především základy komunikace mezi systémy s využitím brokeru (je to takový úvod)
    2. ve druhé sérii článků se zaměřuji na služby v distribuovaných systémech, tedy k čemu a kdy by se to dalo využít. Tady už pracuji s několika samostatnými instancemi uzlů a jednotlivé vlastnosti spouštím přes profily. Kontejnery aktivně nepoužívám (pouze při nějakém testování), ale SpringBoot aplikace by měly být velice dobře kontejnerizované (property mohou být vytaženy mimo jar, takže to by problém být neměl)
    3. dále mám v plánu se podívat na zabezpečení v takto komunikujících systémech, a to jak zajištění důveryhodnosti, tak v zajištění odolnosti (clusterování klientských uzlů, serverových uzlů, brokerů jako takových).
    To jsou moje plány, tedy jestli to bude někoho zajímat.