Hlavní navigace

Lepší podpora Snapdragon X1 Elite, nový TRIM pro XFS

21. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay
Mesa 24.2 RC1 přináší vylepšení OpenGL a Vulkan, Linux 6.11 a nový FITRIM mechanismus pro XFS, dva týdny v KDE a nejen opravy pádů či Wayland, vylepšená podpora pro tři notebooky s Qualcommem.

Mesa 24.2 RC1 přináší vylepšení OpenGL a Vulkan

Správce vydání balíku Mesa Eric Engestrom oznámil prvního kandidáta na příští verzi Mesa 24.2, která je v plánu na podzim. Jak konstatuje Phoronix, tak vedle OpenGL a Vulkan ovladačů pro AMD a Intel jde o balík i pro pozvolna rostoucí základnu uživatelů GPU Nvidia, skrze ovladač NVK (nicméně zmínit bychom měli i všemožná ARMová GPU či Microsoft s jeho WSL2 záležitostmi).

Nicméně zpátky k věci. Verze 24.2 balíku Mesa přinese další práce na podpoře příští generace Radeonů, tedy architekturu známou jako RDNA4, resp. GFX12. Nechybí samozřejmě ani práce na podpoře další generace GPU Intel, tedy Xe2 v procesorech Lunar Lake či druhé generaci velkých GPU Intel „Battlemage“. Pro Radeony jsou zde další práce na RADV (optimalizace výkonu), další RADV / ANV rozšíření, různá vylepšení ve V3DV pro Raspberry Pi 5 a další optimalizace softwarových ovladačů Lavapipe (pro Vulkan na CPU) a Zink (OpenGL na Vulkanu).

Mesa 24.2 také přinese vylepšený ovladač Rusticl, nyní s podporou OpenCL Read-Write Images. Phoronix konstatuje, že Rusticl je nyní ve skvělém stavu a už prokázal, že je více schopným a výkonnějším řešením než stárnoucí klasická OpenCL implementace „Clover“.

Karol Herbst z Red Hatu dodává, že věc nefunguje s Intel Iris/ANV, neb jim chybí podpora PIPE_CAP_IMAGE_LOAD_FORMATTED, nicméně roli může nouzově zastoupit softwarový  llvmpipe.

Linux 6.11 a nový TRIM mechanismus pro XFS

Zatímco „standardní“ mechanismus pro TRIM/DISCARD je v XFS už řadu let, nyní se začleňovacím oknem pro Linux 6.11 míří do jádra nová forma. Linux 6.11 přinese FITRIM ioctl, s jehož pomocí bude věc probíhat dávkově na realtime XFS zařízeních.

U XFS realtime sub-volume XFS_RT bude v produkčním kódu aktivován FITRIM, k čemuž Darrick Wong dodává, že poslední věcí, která pro podporu tohoto mechanismu chyběla, byla schopnost sdělovat pod filesystémem sedícímu úložišti, že může provést unmap nepoužívaného prostoru na realtime zařízení.

Kromě toho, jak je již tradicí, míří do XFS s příští verzí jádra i další větší či menší novinky, dílčí opravy a čištění existujícího kódu. Více v příslušném merge requestu.

Dva týdny v KDE: nejen opravy pádů a Wayland

Za poslední dva týdny vylepšili vývojáři desktopového prostředí KDE přístupnost Plasmy při běhu na Waylandu, práce ale i nadále pokračují. Novinky v této oblasti se objeví jak v Plasmě 6.1.3, takj v Plasmě 6.2.0.

Nate Graham vyzdvihuje v úvodu opravení pěti častých důvodů pádu Plasmy, plus spousty dalších méně častých. Zčásti byly důsledkem regresí v samotném Qt, zčásti byl na vině samotný kód projektu KDE. Významnou pomocí při hledání a opravách těchto chyb byl automatický systém nahlašování pádů, díky němu se totiž ukázalo, které pády trápí uživatele nejvíce, pročež Nate vyzývá uživatele, aby hlášení o pádech i nadále odesílali.

Z nových vlastností KDE tu například nový nástroj pro kalibraci grafických tabletů pro Plasmu 6.2.0, nastavitelnou šířku ikon a textu ve správci úloh (také automatika by se měla chovat chytřeji než dosud), snadné doinstalování Filelight z Dolphinu, vylepšení nastavení Nočního světla, plynulejší změny velikosti Plasma widgetů, možnost odebraní práv administrátora aktuálnímu uživateli, je-li v systému alespoň jeden další administrátor a mnoho dalšího.

Lepší podpora strojů poháněných ARM SoC Qualcomm Snapdragon X1 Elite/Plus

V rámci Linuxu 6.11 se opět dále posune podpora různých strojů s ARM SoC aktuálně nejvyšší rodiny od Qualcommu, jimiž by chtěl americký gigant výhledově útočit na pozice x86 v noteboocích či jinde. Do jádra tak míří zejména vylepšení pro Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 a dále postupně se lepšící podpora pro Lenovo Yoga Slim7× a ASUS Vivobook S15, které lze též považovat za první takové ARMové vlaštovky s Qualcomm Snapdragon X1 Elite.

Pro Thinkpad platí, že patche jsou otestovány na funkčnosti věcí jako boot, vstupy, NVMe, WiFi, porty USB-C, GPU, displej a DSP. Prozatím nefungují porty USB-A (závisí na řadiči, jehož podpora ještě nebyla implementována). 

Pro Asus Vivobook platí omezení v podporované rychlosti PCI Express, nefunkčního měření akumulátoru, webové kamerky, HDMI, USB4 atd. 

Na Lenovo Yoga zase vedle sledování akumulátoru nefunguje třeba touchpad. Oba tyto laptopy navíc potřebují kopii binárního firmwaru z Windows.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.