Hlavní navigace

LibreOffice 24.8 se loučí s Windows 7 a 8, vylepšuje podporu GTK

23. 8. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: LibreOffice
Nové funkce v Calcu,lepší podpora OOXML, vylepšené rozhraní Impressu jsou některé z novinek letní verze kancelářského balíku LibreOffice 24.8. Co dalšího pro nás vývojáři připravili?

LibreOffice Writer

Opraven je bídný výkon aplikace pro psaní textů v čínštině a podobných znacích, je-li použit font fallback. Šířku panelu komentářů je možné nyní uživatelsky měnit. Typ odrážek je možné nově vybírat už z rozbalovacího menu odrážek.

Miklos Vajna z Collabory dále zapracoval na podpoře vícestránkových plovoucích tabulek a také číslování řádků dokumentu dle vzoru používaného u právních textů v USA pro formáty DOC a RTF. Opravil také pozicování tvarů RTL paragrafů při importu DOCX souboru a chybně zrcadlově umístěné grafické objekty v DOCX, DOC a RTF.

S formátovacími značkami je nyní nakládáno nezávisle na polích, jsou zobrazeny i pro netisknutelné znaky. Z vlastností znaků mizí záložka hyperlink, dostala vlastní dialogové okno. Indikátor stylů (v nabídce styly vpravo dole) je nově aplikován pouze na styly v dokumentu použité (je tedy nyní přehlednější).

Zarovnání tabulek a levý/pravý spacing lze upravit z postranní lišty. Názvy webových odkazů jsou zobrazovány jako tooltip. Nově v postranní liště nalezneme záložku „Find“, v níž se vypisují výsledky rychlého hledání, a to s příslušným kontextem (klávesová zkratka pro tuto novou sekci je Alt + 9).

Další vylepšení se týkají navigátoru (vkládání řady typů křížových referencí pomocí táhni a pusť), přibyla možnost mazat poznámky pod čarou a vysvětlivky, jiné uspořádání nadpisů či indikace obrázků s vadným odkazem. V dělení slov je možné uživatelsky dělení daného slova zrušit – to je pak u daných slov indikováno světle šedivým tečkovaným podtržením a pro dělení slov přibylo podrobnější nastavení v UI. 

Writer také zohledňuje složené znaky na konci řádku, například v němčině je možné zalomit slovo “Computerprogramm” jako “Computerpro-gramm”, s jiným nastavením ale jen jako “Computer-programm” – možnost nastavit takto dělení slov se více hodí pro typograficky dobře vypadající texty, speciálně v nadpisech či odstavcích zarovnaných doleva.

LibreOffice Calc

Tabulkový procesor nově umí definování rozsahů při exportu sešitů do PDF. Vylepšeny jsou lokalizace status lišty a bočního panelu, dialog ochrany sešitu je díky HubertFiguièrovi z Collabora asynchronní.

Přibyly i nové funkce, konkrétně je to FILTER, RANDARRAY, SEQUENCE, SORT, SORTBY, LET, XMATCH a UNIQUE  – zde zapracoval Balázs Varga z allotropia. Dále pak XLOOKUP (spolupráce s Winfried Donkers).

Obecně vylepšena je podpora kopírování a vkládání mezi Calcem a Google Sheets (Miklos Vajna, Collabora), zvyšuje se výkon ve vícevláknových výpočtech u sešitů (Caolán McNamara, Collabora – též optimalizoval překreslení obsahu po změně buňky tak, že se lépe minimalizuje potřebná část pro překreslení).

V zobrazení více oken lze kontrolu pravopisu na jednom zapnout a na jiném nechat klidně vypnutou (Caolán McNamara, Collabora). Komentáře lze nyní mazat z nabídky pod pravým myšítkem (Rafael Lima), AutoFill lze vyvolat bez myši skrze UNO příkaz (Bayram Çiçek, Collabora). Přibyla podpora importu a exportu formátových definic kontingenčních tabulek z/do OOXML (Tomaž Vajngerl, Collabora). Validnost dat je nyní case sensitive (Balázs Varga, allotropia), komentáře lze upravovat pod pravým tlačítkem myši (Rafael Lima).

Impress

Poznámky na slajdech v Impressu jsou teď v zabalitelném panelu pod slajdem, v normálním zobrazení. Lze to (pře)nastavit v menu (Sarper Akdemir, allotropia). Při editaci slajdů a jejich současném prezentování probíhají nově aktualizace ihned, klidně i na různých obrazovkách – toto lze zapnout/vypnout v nastavení (Armin Le Grand, allotropia).

V expertním nastavení lze nastavit hodnotu počtu slajdů na řádek, kterou používá zobrazení Slide Sorter. Zástupné texty typu „lorem ipsum“ / „sem vložte nadpis“ jsou nyní na ukázkách a připravených slajdech lépe formátované (příspěvek indonéské LibreOffice komunity). 

Z nového dialogového okna lze v Impressu (a Drawu též) přímo skočit na konkrétní slajd (Akshay Warrier). Stisknutí Enteru v prázdném seznamu položek na sladju ukončí tento seznam (Gülşah Köse, Collabora). V normálním zobrazení lze nyní scrollovat mezi slajdy (Sarper Akdemir, allotropia). PPTX soubory hojně využívající uživatelsky definované tvary se nyní otevírají rychleji (Áron Budea, Collabora).

Draw a další věci

Vektorový editor Draw dostal podporu dlaždicových vzorů v importovaných PDF a zvýraznění objektů, nad jejichž záložkou je umístěn kurzor Draw.

Aktualizací doznala i podpora databází, přibyly nové typy grafů („Pie-of-Pie“ a „Bar-of-Pie“, tedy koláč v koláčovém, případně kombinace sloupcového s koláčovým) – je podporován i import těchto typů u OOXML. Text v popiscích grafů lze konečně formátovat se standarndím dialogem. Několik vylepšení nabízí i Math či podpora OLE a filtrů.

Vylepšení uživatelského rozhrnaí se kromě výše uvedeného týkají převážně přístupnosti, včetně třeba opravy pozicování prvků s GTK3 a GNOME Lupou, mimo jiné je výsledkem lepší podpora čtečky Orca.

CS24 tip temata

Mimochodem, toto je poslední verze LibreOffice s garantovaným během na Windows 7/8 – už je označena jako deprecated a s LibreOffice 25.2 už garance zmizí úplně. Na Linuxu a jiných ne-Windowsových platformách je pak vyžadována existence /dev/urandom a čitelnost pro LibreOffice.

Zdroj: Youtube.com

Všechny podrobnosti shrnuje přehled na Wiki LibreOffice.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.