Hlavní navigace

Manjaro zkouší neměnný systém, Ubuntu mění přístup k jádru

12. 8. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Manjaro Linux
Komunita kolem Manjaro Linuxu experimentuje s novým, neměnným obrazem operačního systému. Společnost Canonical oznámila velkou změnu v procesu výběru jádra pro budoucí vydání Ubuntu.

Manjaro experimentuje s neměnnými obrazy

Komunita kolem Manjaro Linuxu experimentuje s novým, neměnným obrazem operačního systému. Na fóru Manjaro byla zveřejněna výzva k testování. Cílem tohoto vydání je shromáždit zpětnou vazbu komunity na technologii pohánějící Manjaro Immutable.

Jeho autoři upozorňují, že se jedná pouze o experimentální vydání, které nereprezentuje finální verzi, a také není zaručena žádná podpora, takže s instalací jako primárního operačního systému byste měli alespoň prozatím počkat. Testovací obrazy vyžadují alespoň 32 GB úložného prostoru a režim UEFI.

Manjaro Linux 24.0Manjaro Linux 24.0

Canonical mění přístup k jádru Ubuntu

Společnost Canonical oznámila velkou změnu v procesu výběru jádra pro budoucí vydání Ubuntu, „agresivní politiku závazku verze jádra“, což znamená, že v době vydání nového Ubuntu bude dodávat nejnovější kód jádra ve vývoji. Budoucí vydání Ubuntu budou dodávána s nejnovějším upstreamovým jádrem, i když pouze ve stavu „Release Candidate“.

V současné době nová vydání Ubuntu zahrnují nejnovější stabilní vydání linuxového jádra v době, kdy je ve vývojovém cyklu Ubuntu milníkem zmrazení jádra. Zmrazení jádra bývá zhruba 2 měsíce před finálním vydáním, což může znamenat, že jádro vybrané pro Ubuntu není v době vydání nejnovější.

Ubuntu 24.10

Vydání pre-alfa systému Serpent OS

Serpent OS, nová linuxová distribuce se zcela vlastním systémem pro správu balíčků napsaným v jazyce Rust, vydala svou velmi hrubou pre-alfa verzi. Vývojáři na tom pracovali čtyři roky a udělali několik zajímavých rozhodnutí týkajících se balíčků. Systém používá správce balíčků moss, vlastní řešení pro správu balíčků napsané v jazyce Rust.

Každá jednotlivá transakce v moss generuje nový strom souborového systému (/usr) v oblasti staging jako plnohodnotnou, bezstavovou transakci operačního systému.Když se instalace balíčků podaří, všechny spouštěče transakcí se spustí v kontejneru a teprve poté se konečně aktivuje nový strom /usr. Díky tomu je možné atomicky aktualizovat běžící OS.

Serpent OSSerpent OS

Tuxedo InfinityFlex 14

Německý výrobce linuxového hardwaru Tuxedo Computers představil zařízení InfinityFlex 14 jako svůj první konvertibilní notebook, který můžete proměnit v linuxový tablet. Je vybaven částečně hliníkovým šasi a váží 1,5 kg a 14palcovým jasným dotykovým displejem s matnou povrchovou úpravou, rozlišením Full HD a s podporou tlakově citlivého pera.

Pod kapotou se nachází procesor Intel Core i5–1335U s 10 jádry a TDP 15 W, baterie s kapacitou 55 Wh slibující až šest hodin lokálního přehrávání videa, paměť DDR4–3200 rozšiřitelná až na 64 GB. Tento konvertibilní notebook je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Tuxedo s nejnovějším grafickým prostředím KDE Plasma. InfinityFlex 14 je již dnes k dispozici k předobjednání v internetovém obchodě společnosti Tuxedo Computers za cenu začínající na 1189 EUR (30 tisíc korun).

InfinityFlex 14InfinityFlex 14

Nově vydáno

Super Grub2 Disk, živá platforma, která pomáhá uživateli spustit téměř jakýkoli operační systém, i když nejde spustit běžnými prostředky, vyšla ve verzi 2.06s4. Vyšel RebornOS 2024.07.25, nové vydání na desktop orientované distribuce postavené na Arch Linuxu. Emmabuntüs, na stabilní větvi Debianu postavená distribuce s prostředími Xfce a LXQt je k dispozici ve verzi DE5–1.02. Vývojáři Whonix, na Debianu založeného operačního systému zaměřený na anonymitu, soukromí a bezpečnost oznámili vydání verze 17.2.0.1.

Super Grub2 DiskSuper Grub2 Disk
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.