Hlavní navigace

Matt Mullenweg ovládá WordPress Foundation a tlačí na konkurenci

Dnes
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Christopher Michel, podle licence: CC-BY
Matt Mullenweg už před mnoha lety předal kontrolu nad projektem WordPress nadaci. Jejím úkolem by mělo být nezávisle pracovat pro komunitu. Ukazuje se ale, že otec zakladatel stále drží moc a používá ji.

WordPress je zřejmě nejznámějším redakčním systémem (CMS) a v současné době jsou na něm postaveny stovky milionů webů. Ty používají samotné jádro WordPressu, ale také nejrůznější šablony, zásuvné moduly a spoustu přidružených nástrojů. Svět WordPressu je však složitou směsicí produktů s otevřeným zdrojovým kódem, neziskových a komerčních společností, ochranných známek a licencí.

Co se dozvíte v článku
  1. Otec zakladatel
  2. Společnost Automattic
  3. Souboj s WP Engine
  4. Nezávislost jen naoko
  5. Plaťte nebo programujte
  6. Zaměstnanci se bouří
  7. Příliš velká moc škodí
  8. Odkazy

Běžní uživatelé o existenci WordPressu zřejmě vůbec nevědí, přesto pohání podle odhadů asi 40 % všech webových stránek na světě. Jde tedy o klíčový software, který dnes pohání velkou část webu. Velké erupce okolo tohoto důležitého ekosystému by tedy měly být hodny naší pozornosti. K jedné takové dochází právě teď.

Otec zakladatel

WordPress byl původně vyvinut jako blogovací platforma napsaná v populárním programovacím jazyce PHP. Matt Mullenweg, tehdy 19letý student, a programátor Mike Little se společně rozhodli vytvořit novou platformu na základě staršího opuštěného projektu b2/cafelog. Mullenweg chtěl vytvořit nástroj, který by usnadnil publikaci obsahu na internetu – první verze WordPressu byla vydána 27. května 2003.

WordPress rychle získal popularitu díky své uživatelské přívětivosti a flexibilitě. Oba autoři pokračovali v jeho vývoji a přidávali nové funkce, což vedlo k rostoucí komunitě uživatelů a vývojářů. V roce 2004 byla vydána verze 1.2, která přinesla podporu pro zásuvné moduly, což umožnilo uživatelům rozšířit funkčnost WordPressu o mnoho různých vlastností.

V roce 2010 pak byla založena nadace WordPress Foundation, jejímž cílem je podporovat a chránit open-source projekt WordPress a jeho komunitu. Nadace se zaměřuje na vzdělávání, organizaci akcí a zajištění toho, že WordPress zůstane zdarma a dostupný pro všechny.

Společnost Automattic

V roce 2005 Matt Mullenweg založil společnost Automattic, která se zaměřila na poskytování komerčních služeb a produktů souvisejících s WordPressem. Automattic vyvinul či koupil řadu populárních produktů, včetně WordPress.com, WooCommerce, Jetpack, Akismet, Tumblr a dalších. Společnost se stala klíčovým komerčním hráčem v ekosystému WordPressu.

Potud je vše v pořádku, existuje nezávislá nadace pro podporu WordPressu a rozsáhlého světa kolem něj. Kromě toho je tu také spousta komerčních společností, které nabízejí nejrůznější dílky do rozrůstající se skládačky: moduly, šablony, řešení na míru nebo třeba hosting pro WordPress s mnoha vylepšeními a vlastní přidanou hodnotou.

Softwarový nástroj WordPress je stále vyvíjen pod svobodnou licencí GNU GPL. To znamená, že si jej může kdokoli stáhnout, nainstalovat a používat zdarma. Kdokoliv jej podle licence také může upravovat, rozšířit nebo jakkoliv vylepšit. Role Matta Mullenwega je velmi záslužná, celý ten pomyslný cirkus vymyslel, postavil a jako jeho principál na začátku také vedl. Dnes je ovšem už jen jedním z mnoha byznysmenů, které WordPress dobře živí. Tedy, měl by jím být.

Matt Mullenweg je totiž také zakladatelem a generálním ředitelem zmíněné společnosti Automattic, jejíž hodnota je odhadována na 7,5 miliardy dolarů. Portál WordPress.com je ústředním prvkem společnosti Automattic a jednotlivci i firmy platí od čtyř dolarů měsíčně až po více než 25 000 dolarů ročně za služby, jako jsou reklamní produkty, zabezpečení a zákaznická podpora.

Komunita okolo WordPressu doposud zvenčí vypadala jako velmi přátelské prostředí, kde si vývojáři pomáhají, nadace všechny technicky podporuje a velké firmy dělají z WordPressu špičkové řešení pro ty největší zákazníky na internetu. Matt Mullenweg se choval rozumně a až na pár menších problémů jsme o něm prakticky nevěděli. Až do doby před několika týdny.

Souboj s WP Engine

Celý problém začal jako souboj firmy Automattic s konkurenční společností WP Engine. Ta patří k předním poskytovatelům hostingu pro WordPress. Soukromá investiční společnost Silver Lake ze Silicon Valley už v roce 2018 koupila většinový podíl ve společnosti WP Engine, investovala do ní 250 milionů dolarů a získala tři místa v představenstvu.

Matt Mullenweg se do společnosti WP Engine nečekaně opřel na konferenci WordCamp, která se konala 17. září v Oregonu. Zákazníci by podle něj měli hlasovat peněženkou a přemýšlet nad tím, kdo z velkých hráčů investuje do rozvoje redakčního systému WordPress a kdo si jen bere. Svoboda není zadarmo, dodává Mullenweg.

Matt Mullenweg poté konkurenční společnost prostřednictvím svých právníků napadl [PDF] a tvrdí, že WP Engine dlouhodobě porušuje ochranné známky patřící nadaci WordPress Foundation a společnosti WooCommerce. Firma WP Engine prý uvádí zákazníky v omyl, že je autorizována, podporována nebo jinak spojena s držiteli ochranných známek a dalšího intelektuálního vlastnictví.

Mullenweg také poukazuje na to, že WP Engine propaguje své služby jako „WordPress pro masy“, ale ve skutečnosti téměř vůbec nepřispívá do jeho kódu. WP Engine se prý na vývoji podílí jen 40 hodinami týdně, zatímco Automattic uvádí, že do vývoje vkládá 4000 hodin týdně.

Celý byznys WP Engine ve výši 400 milionů ročně je prý založen výhradně na rozsáhlém a neoprávněném využívání služeb a ochranných známek firmy Automattic. WP Engine by podle této výzvy měl okamžitě odstranit ze svého webu všechny zmíněné ochranné známky, měl by přestat používat reklamu na zmíněné produkty a samozřejmě zaplatit kompenzace.

Podle Mullenwega jde o narovnání situace a zaplacení poplatků nebo navýšení investic do WordPressu jako takového. Nejedná se o hrabání peněz: očekáváme, že každá firma, která vydělává stovky milionů dolarů na open-source projektu, by měla do projektu vracet peníze. Pokud tak neučiní, nesmí používat jeho ochranné známky. Společnost WP Engine odmítla udělat obojí a místo toho se pustila do osočování mé snahy uzavřít s nimi férovou dohodu, píše Matt Mullenweg na svém webu.

Nezávislost jen naoko

Od té doby se celá záležitost téměř denně vyostřuje. Nadace WordPress nakonec přistoupila k překvapivému a dramatickému kroku a znepřístupnila společnosti WP Engine zdroje potřebné k obsluze zákazníků. Jejich weby byly odstřiženy od centrálního úložiště pro WordPress, které nadace provozuje. Nebyli tak schopni stahovat žádná rozšíření ani aktualizovat ta stávající. Zdůvodnění je přitom velmi povrchní a pochybné.

Výsledkem je žaloba, kterou společnost WP Engine minulý týden podala na Matta Mullenwega a jeho společnost Automattic. V žalobě společnost uvedla, že neporušila zákon o ochranných známkách a že ji Mullenweg využívá k protisoutěžním praktikám. V tomto případě jde o zneužití moci, vydírání a chamtivost, říká text žaloby. Zneužití, o které se zde jedná, je o to šokující, že k němu došlo na neočekávaném místě – v komunitě open source softwaru WordPress postavené na slibech svobodně vytvářet, provozovat, měnit a šířit bez překážek a omezení, a to pro všechny. Tyto sliby nebyly dodrženy a tato komunita byla zrazena protiprávním jednáním několika osob na úkor ostatních.

V následném prohlášení mluvčí společnosti WP Engine uvedl, že Mullenwegovo chování poškodilo nejen naši společnost, ale celý ekosystém WordPressu. Dodal také, že jeho přístup odhalil významné střety zájmů a problémy s řízením, které, pokud nebudou vyřešeny, hrozí zničit důvěru komunity okolo WordPressu.

Ukazuje se totiž, ze oddělení WordPress Foundation a Automattic je jen iluze. Ve skutečnosti Matt Mullenweg vlastní Automattic a ovládá také nadaci. WordPress.org patří jen mně osobně, řekl zcela otevřeně Mullenweg v rozhovoru pro The Verge. Nadace by měla působit jako neutrální arbitr v jednotném prostředí. Není to však neutrální, nezávislý arbitr ekosystému. V roli vlastníka WordPress.org nechci propagovat společnost, která mě za A: právně ohrožuje a za B: používá ochrannou známku WordPress. To je jeden z důvodů, proč jsme odřízli přístup k serverům, říká Mullenweg.

Plaťte nebo programujte

Nadace později přístup společnosti WP Engine dočasně odblokovala a dala jí čas do 1. října, aby souhlasila s podmínkami licenční smlouvy, kterou Mullenweg zveřejnil. Podstatou dohody je, že WP Engine bude souhlasit s licenčním poplatkem ve výši 8 % měsíčních příjmů, který připadne společnosti Automattic. Nebo se zaváže, že bude investovat 8 % příjmů ve formě platů zaměstnanců WP Engine pracujících na funkcích WordPressu pro Nadaci.

K žádné dohodě nedošlo, takže blokace byla znovu zavedena. Zákazníci WP Engine považují toto jednání za kruté a nevhodné. Matt Mullenweg však tvrdí, že jeho kritici nechápou, jak dlouho se snažil o dohodu. Konečně začnu mluvit o těch zlých věcech, které děláte, pokud se mnou nebudete mluvit, řekl Mullenweg.

WP Engine ale nechce na takové podmínky přistoupit. Tvrdí přitom, že je v právu, žádné zákony ani pravidla neporušuje a chová se úplně stejně jako stovky dalších společností. Obviňuje Mullenwega z pomluvy a urážky na cti kvůli jeho veřejným komentářům a tvrdí, že zakladatel WordPressu je v četných střetech zájmů při řízení komunity a své společnosti vzhledem k open-source povaze technologie.

Výsledkem je už zmíněná žaloba, ve které jsou obě organizace obviňovány ze společné snahy WP Engine zlikvidovat. V posledních dvou týdnech žalovaní prováděli plán, jehož cílem bylo zakázat společnosti WPE přístup ke komunitě WordPress, pokud by nesouhlasila s tím, že zaplatí společnosti Automattic desítky milionů dolarů za údajnou licenci na ochrannou známku, kterou společnost WPE vůbec nepotřebuje, uvádí se v textu žaloby. Plán žalovaných, který přišel bez varování, dal společnosti WPE méně než 48 hodin na to, aby buď souhlasila s jejich vyplacením, nebo čelila následkům zákazu a veřejného očernění.

Zaměstnanci se bouří

Sám Mullenweg na svých osobních webových stránkách přiznal, že tato zkouška způsobila v jeho společnosti velké vnitřní rozbroje. Bylo jasné, že velká část mých kolegů z Automatticu se mnou a našimi kroky nesouhlasí, napsal Mullenweg.

Rozhodl se tedy nabídnout štědré odstupné všem, kteří podají výpověď do čtvrtečního brzkého odpoledne – ve výši 30 000 dolarů nebo šesti měsíčních platů, podle toho, která částka bude vyšší. Každý, kdo by tuto nabídku přijal, by neměl nárok na „bumerang“, což je termín pro opětovné přijetí do zaměstnání.

Mullenweg uvedl, že nabídku nakonec přijalo 159 lidí, tedy asi 8 % zaměstnanců. Považuje to za dobrý výsledek, který pomohl firmu očistit od některých lidí. Teď se cítím mnohem lehčí, říká. Jsem vděčný a děkuji za všechny lidi, kteří nabídku přijali. Ještě více se těším na spolupráci s těmi, kteří odmítli 126 milionů dolarů a zůstali.

Příliš velká moc škodí

Mullenweg je možná otevřeně nadšený a vděčný za zaměstnance, kteří mu zůstali, ale komunita okolo WordPressu tím dostává pořádnou ránu. Mnoho zákazníků WP Engine má velké potíže a Automattic se připravuje na právní boj proti soukromé kapitálové společnosti s majetkem přes 100 miliard dolarů. Opravdu tohle někdo chce?

Hlavním problémem v téhle kauze je diktátorský zakladatel, který sice naoko předal své pravomoci nezávislé nadaci, fakticky ji ale stále ovládá a ještě se k tomu drze přiznává. Jasně také své moci zneužívá, když odpojuje konkurenční společnost od infrastruktury, která má sloužit všem bez rozdílů.

CS24 tip temata

Linuxová komunita je na podobné věci už připravena a v průběhu posledních dvou desetiletí si takovými situacemi mnohokrát prošla. Za všechny jmenujme Mambo vs. Joomla, MySQL vs. MariaDB, OpenOffice.org vs. LibreOffice, XFree86 vs. X.Org. WordPress je považován za přední ukázku úspěšného svobodného software, ale je stále velmi centralizovaný a ovládnutelný jedním člověkem s obrovskou mocí.

V takových situacích je třeba naordinovat pacientovi striktní léčbu: komunitní převzetí, naprosté oddělení od diktátora, stanovení jednotných pravidel a jejich stoprocentní dodržování bez výjimek. Tohle se bude ještě muset komunita okolo WordPressu naučit.

Odkazy

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.