Hlavní navigace

Názor k článku Microsoft Store zakazuje vydělávat na open-source, Blender chystá Real-time Compositor běžící na GPU od Ladis - Právě že se bavíme o HW akceleraci. Bez...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2022 14:18

    Ladis

    Právě že se bavíme o HW akceleraci. Bez HW na novějších Windows h265 video nepřehrajete a potřebujete aplikaci třetí strany, která obsahuje softwarovou implementaci (ta to má ohledně práv jednodušší, zvláště pokud je SW z Evropy a ne USA - tady softwarový patenty zatím nemáme).

    Pro upřesnění, s h264 problémy nebyly ("Zajimavy je, ze to 20 let na windows fungovalo normlane"). Např. stačí Microsoftu platit 4 mil. USD ročně patentovému poolu a má podporu h264 (i softwarovou) pro všechny prodané Windows. Podobně Cisco platí za svoji podporu h264 a tuto dává jako plugin do Firefoxu (ten tak díky tomu taky umí h264). Ale jak říkám, u h265 se patentový trolové poučili a chtěj víc - několikanásobně více peněz a méně přehledné patentové pooly. Proto taky se přechází na alternativní kodeky (VP9 jako dočasné řešení a AV1 jako finální).

    EDIT: Mně ta hláška přijde srozumitelná, že potřebuje ze storu kodek. Akorát asi není jasné, že jde o h265.

    13. 7. 2022, 14:20 editováno autorem komentáře