Hlavní navigace

Názor k článku Modlitba pro Intel: trápící se gigant a jeho radikální řez od Buldr - Úmyslně jsem se zdržel hodnocení, protože jablíčkový fanklub...

  • 11. 8. 2024 6:51

    Buldr
    Zlatý podporovatel

    Úmyslně jsem se zdržel hodnocení, protože jablíčkový fanklub je něco jako rozvášněný dav, kde logika a argumenty neplatí.

    Zrovna panel je něco tragického – vysoký minimální jas, vypalující barvy, vysoký kontrast a PWM řízení (15 kHz) s výrazně červeným nádechem. Apple XDR Liquid Retina, nebo jak se ty panely v MBP 14/16“ nazývají. Pro citlivější oči úplná nirvána, kterou podtrhuje jejich logika, kdy se panel upravuje intenzitu podsvícení podle toho, co zrovna zobrazuje např.: při bílém pozadí jako textový dokument hezky pěkně zvedne jas. Černá je pravda černější, jenže ono to má háček v sektorovém řízení oněch Micro LED, kdy se svícení dynamicky mění (asi pro lepší kontrast u sledování videa), jenže pokud si přepneš do tmavého, potom prázdná tmavá plocha září černotou, ale zbytek pracovní plochy pokrývá taková oranžová mlha, což je nejviditelnější u textu (hledej spojení Bloom/Glow) a jediné řešení je upravit kontrast, takže z černé se stává fialovo šedá, jinak se „oranžové mlhy člověk nezbaví“. Technicky vzato 15 kHz je pro oči lepší, než 400 Hz (Dell U3014), ale stále to namáhá oči, ty citlivější to poznají po pár vteřinách. I když to blikání na 15 kHz třeba nevidíš, problém střídání (poměr mezi zapnuto – vypnuto vytvářející jas) a aby se dostali na těch bájných 1100 nitů v HDR a následně zablokovali. Dost nepříjemná záležitost.

    MBP ventilátor má a umí se pořádně ozvat, aby udržel zatížený SoC v přijatelných teplotách a nemusel snižovat frekvence. Takže buďto ho nezatěžuješ, nebo kecáš. Pasivně chlazený je MBA, ale tam zase nemůžeš intenzivně vytěžovat SoC.

    Spokojenost neupírám nikomu a respektuji potřeby, které máme každý jiné. Jenže Apple prostě staví na marketingu, kde si to lidé pořizují ani ne tak pro vlastnosti, ale právě pro ten společenský statut.

    Do kvality se raději pouštět nebudu, protože kvalitu tam má hlavně to lepidlo, co to drží pohromadě. Někdy Ti ukážu pájení chcíplého MBA M1 pod RTG, budeš se hodně divit, kolik voidů (defekt v pájení) a oprav na PCB najdeš. O součástkové základně raději ani nemluvit, to i skrblíci v Dell jsou na tom lépe.