Hlavní navigace

Názor k článku Modlitba pro Intel: trápící se gigant a jeho radikální řez od Lael Ophir - Já jenom podotknu, že problém NT na Alpha,...

  • 30. 8. 2024 23:03

    Lael Ophir

    Já jenom podotknu, že problém NT na Alpha, MIPS, PowerPC a dalších nebyl v tom, že by port Windows byl nějak špatný. Naopak fungoval velmi dobře, a workstations na Alpha a PowerPC se reálně používaly. Problém je v tom, že se jich prodávalo málo, nebylo to rentabilní. Ne-Intel PC bylo prostě daleko dražší, a pokud člověk nutně nepotřeboval výkon, který na Intelu nedostal, tak je nemělo žádný smysl kupovat. To z ne-Intel PC (i serveru) udělalo naprosto okrajovou záležitost. Mít OS podporovaný na více platformách, které prakticky nikdo nepoužívá, a jsou z toho jen náklady na podporu těch platforem, je dost na nic.
    Pokud jde o DOS a Windows, a jejich kvalitu, tak berte v úvahu omezení HW. Například Windows 95 měly "obrovské" HW nároky. Samozřejmě by se daly použít rovnou Windows NT, ale ty vyžadovaly (ve verzi 4) 16MB RAM, kdežto Win95 vystačily se 4MB. Přitom ani ty 4MB většina PC neměla, a pro zákazníky to byl nesmírně drahý upgrade. OS/2 byla architektonicky lepší než Win9x, ale také chtěla (ve verzi 4) 12MB RAM, a ve srovnání s WinNT nevycházela nijak dobře. WinNT i OS/2 měly problém s dostupností driverů, protože výrobci prostě dál psali drivery (například síťových karet a CD-ROM mechanik - jako fakt) jen pro DOS. Ty ale šlo použít s Win9x. K tomu Win9x měly téměř stoprocentní kompatibilitu se SW pro DOS, což OS/2 ani WinNT nenabídly. Můžete se divit jak chcete, ale tohle jsou prostě aspekty, které tehdy na trhu rozhodly.