Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Modlitba pro Intel: trápící se gigant a jeho radikální řez. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 2. 9. 2024 22:13

    Ladis

    > Pokud jde o výkon v emulaci, tak tam je 1/5 nebo 1/3 hrubým zjednodušením, protože se to liší podle aplikace.

    Proto jsme to sami testovali v různých apikacích. Máme doma x86, ARM, Alpha, PowerPC a v práci ještě Itanium.

    > V případě Qualcomm Elite se dá mluvit o tom, že emulace funguje relativně slušně, ačkoliv ve specifických některých případech má problémy s výkonem a/nebo stabilitou. Výhodou je slušná výdrž takového ne-Intel stroje.

    O tom to je. Výkon stačí čím dál více lidem a naopak využijí bonusové vlastnosti, např. tu výdrž ve střední zátěži. Intel dokáže idlit taky dlouho, ale dnes 10-20 tabů v Chrome a 5 Electron aplikací minimalizovaných v traybaru už není idle zátež.

    > Bohužel to ale cenově vychází o desítky procent dráž, než srovnatelný výkon na Intelu. Myslím že pokud se HW nedostane cenově pod úroveň Intelu, tak je tu riziko, že to znovu vyšumí do ztracena.

    Srovnatelné notebooky nejsou levnější než ty s Qualcomm Elite a dokonce ty modely oproti předchozí generaci s Intelem zlevnily. Ono taky na výrobu Qualcomm Elite stojí polovinu co Intel a už je ohlášena ještě levnější verze. Tohle je teprve začátek. Doteď na PC/ARM chyběla akcelerace emulace x86, v podobě strong memory modelu a doplňujících typů výsledků ve floating point výpočtech. Předchozí vlna v roce 2017 byly jen Cortexy bez akcelerace emulace a první vlna (Windows RT) dokonce měla zakázáno obsahovat emulaci (v té době měl Intel silné lokty). Přitom všechny předchozí verze Windows (před-ARMové ne-x86) obsahovaly emulátor x86.