Hlavní navigace

MS-DOS 4.0 pod MIT licencí, nová příchuť Ubuntu s prostředím Lomiri

29. 4. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft uvolnil zdrojové kódy systémů MS-DOS 4.0 pod svobodnou licencí MIT. Jsou dostupné první ISO obrazy pro veřejné testování Ubuntu Lomiri. Retro distribuce Arix přináší prostředí KDE 1.1.2 na Debianu 13.

MS-DOS 4.0 pod licencí MIT

Před deseti lety společnost Microsoft uvolnila zdrojové kódy systémů MS-DOS 1.25 a 2.0 pro Muzeum počítačové historie a později je znovu zveřejnila pro referenční účely. Nyní ve spolupráci se společností IBM a v duchu otevřených inovací zveřejňuje zdrojový kód systému MS-DOS 4.00 pod licencí MIT.

Za verzí DOS 4.0 se skrývá poněkud složitá a fascinující historie, protože společnost Microsoft spolupracovala s IBM na částech kódu, ale také vytvořila větev DOSu nazvanou Multitasking DOS, která se nedočkala širokého vydání. Nadšencům, kteří za celým počinem stojí se bohužel nepodařilo najít kompletní zdrojový kód MT-DOSu, našli MS DOS 4.00, který byl zveřejněn spolu s těmito dalšími beta binárními soubory, PDF dokumentací a obrazy disků.

MS-DOS 4.0MS-DOS 4.0

Ubuntu Lomiri

Správce Ubuntu Unity Rudra Saraswat informoval o dostupnosti prvních ISO obrazů pro veřejné testování něčeho, co vypadá jako nová příchuť Ubuntu, Ubuntu Lomiri. Jde o pokračování desktopového prostředí Unity 8, které společnost Canonical před několika lety opustila spolu s mobilním operačním systémem Ubuntu Touch.

Nadace UBports Foundation převzala vývoj Ubuntu Touch a z Unity 8 vytvořila Lomiri. Ubuntu Lomiri obsahuje v podstatě totéž co Ubuntu 24.04 LTS. Jediným rozdílem oproti Ubuntu 24.04 LTS je, že používá Lomiri a nikoliv prostředí GNOME. Ti z vás, kteří vyzkoušeli Ubuntu Touch na chytrém telefonu nebo tabletu, by se jistě měli cítit jako doma.

Ubuntu LomiriUbuntu Lomiri

KDE 1 na Debianu 13

Retro linuxová distribuce Arix přináší prostředí KDE 1.1.2 na vývojové verzi Debianu 13 (Trixie). KDE bylo založeno Matthiasem Ettrichem roku 1996, když byl studentem Univerzity Eberharda Karla v Tübingenu. Byl nespokojený se stavem desktopových prostředí pro Linux i jiné unixové systémy.

Uprostřed svých připomínek v diskuzi kritizoval neexistenci jednotných programů. Něco, co bude vypadat stejně a bude jednoduché používat. V červnu 1998 pak bylo vydání první KDE pod nesvobodnou licencí. V roce 2000 pak projekt přešel na otevřenou licenci GPL.

arix s KDE 1Arix s KDE 1

Slimbook Fedora 2

Výrobce linuxového hardwaru Slimbook a projekt Fedora oznámili uvedení notebooků Slimbook Fedora 2 jako prvních přenosných počítačů, které se dodávají s předinstalovanou nejnovější verzí Fedora Linux 40.

Notebooky Slimbook Fedora 2 s hladkým černým šasi z hořčíku jsou poháněny procesory Intel Core i7 13700H 13. generace se 14 jádry, 20 vlákny, 24 MB cache, grafikou Intel Iris Xe G7 a taktem až 5,00 GHz a jsou vybaveny dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce RTX 4060 8 GB GDDR6.

Cloud 24 - tip 1

Jsou k dispozici ve dvou variantách, s 14palcovým a 16palcovým antireflexním LTPS displejem s rozlišením 2880×1800 px a WQXGA 2560×1600 px. Cena čtrnáctipalcového modelu začíná na 1399 eurech, což je asi 35 000 korun.

Slimbook Fedora 2Slimbook Fedora 2

Nově vydáno

Vyšel KANOTIX 2024, nové vydání linuxové distribuce postavené na stabilní větvi Debianu. Clonezilla Live, živá linuxová distribuce určená pro práci s diskovými oddíly vyšla ve verzi 3.1.2–22. Společnost Canonical vydala Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat a s ním i všechny deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Calculate Linux, na Gentoo postavená serverová distribuce je k dispozici ve verzi 20240420.

KANOTIX 2024KANOTIX 2024

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.