Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: co to je a co umí? od Žito - Děkuji velmi za článek. Rád si počtu i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 5. 2016 10:18

    Žito

    Děkuji velmi za článek. Rád si počtu i další díly. Systemd je holt věc se kterou se musím naučit žít.

    První poznámka: není pravda, že SystemV má nulovou paralelizaci. V Debianu byla přidána možnost concurrentního startu a pokud byly dobře napsány hlavičky v init skriptech, tak to najelo fikaně myslím pomocí make (vtipné použití již existujícího) paralelně a fakt to bylo poznat. Ano se systemd je to ještě o něco rychlejší, to je fakt.

    Nemohu ovšem pominout, že se systemd se objevily nové problémy, které zřejmě nejsou v zorném poli implementátorů, neboť se na jejich řešení kašle. Resp. rád se nechám poučit, pokud jsem jenom něco přehlédl, ale mám například tento konkrétní problém:
    Pokud jsem z dokumentace pochopil, tak definice závislostí pro start není zároveň závazná pro zastavování jako tomu bylo u SysV. Tedy pokud probíhá reboot serveru a mám nějakého daemona, kterému se nechce rychle skončit - aplikační server nebo libvirt-guests apod., což může trvat i desítky minut, tak systemd mi rychle ukončí službu sshd, takže se na server už nedostanu! Teda nebýt přístupu například přes DRAC, tak jsem v řiti na nějakou dobu.
    Se SysV se mi sshd zastavovalo jako jedna z posledních věcí. Zkoušel jsem to malou chvíli řešit pomocí závislostí, ale rychle jsem to nedal a začal zas řešit něco jiného...
    Máte někdo nějaký tip jak tohle vyřešit?