Hlavní navigace

Názor k článku Neo 1973: open-source zábava do ruky od khell - To není tak úplně pravda... zatímco Linux pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2007 12:48

    khell (neregistrovaný)
    To není tak úplně pravda...
    zatímco Linux pro PC si můžu stáhnout z Netu, z Netu objednat či dokonce rovnou koupit jak housku na krámě a to vše bude mít přinejhorším podporu CZ a zhusta to bude i v češtině jako celek (pokud budu chtít), tak PDA či Smartphone s Linuxem u nás oficiální cestou prostě neseženu a narozdíl od PC to nebude příliš dobře použitelné (málo dostupných aplikací atd.).

    Není to tak zas dávno, kdy AMD dokonce dvakrát za sebou nabízela linuxové PDA na bázi procesoru MIPS Alchemy komukoliv, kdo by měl zájem o jejich výrobu - a jak se ukázalo, zájem o PDA linuxem je mezi výrobci 0-0-nic a to i tehdy, když jim někdo dodá komplet design doslova na klíč (t.j. jim by stačilo celou věc jen překrytovat a dát na ni své logo). na tom PDA mimochodem byl Qtopia a bylo ve své době plně srovnatelné s adekvátními modely PocketPC nebo Palmu.

    Bohužel přístup mnoha uživatelů Linuxu k PDA je: "Tohle je ta cool hračka, že který jsem vyhodil widle (většinou) a vrazil tam Linux" - a dokud bude majorita Linuxové populace vnímat PDA jen jako "cool hračku" a ne jako pracovní nástroj, u kterého jsou naopak permanentní experimenty se softem spíš na škodu, tak se situace nezlepší.

    Zbývá jen doufat, že uživatelé Linuxu už stačili mezi sebe "nasáknout" dostatek lidí, pro které je PDA užitečný pomocník a ne hračka, protože tenhle projekt vypadá zatraceně dobře a jestli se ujme, myslím, že je to moje příští PDA (čím pro mne osobně odpadne jedna z největších bariér kompletního přechodu na Linux, protože SynCE je spíš špatný vtip, než použitelné řešení)...