Hlavní navigace

Názor k článku Neo 1973: open-source zábava do ruky od LO - Jo, unixové stanice (včetně linuxových) mají své místo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2007 12:06

    LO (neregistrovaný)
    Jo, unixové stanice (včetně linuxových) mají své místo na trhu. Řada aplikací v oblasti CADu existuje pro unixy, a často se na nich používá (byť dnes většina tohoto průmyslu běží na Windows).

    Malé firmy a Linux? Asi existují, ovšem pochybuji, že jedou výhradně Linux. Účetnictví na Linuxu? Ano, několik je jich na trhu. Bohužel zpravidla bez referencí, nebo jde o emulaci stařičkého účta pro DOS. Ale rád se dozvím, jaký SW taková firma používá pro to účto, výpočet mezd, fakturaci, řízení projektů, jaké používá DMS, jaký groupware, jak komunikuje s okolím, a na kolik jí vyjde si nechat něco napsat na zakázku.

    Plky o "zadarmo"? Pokud jsem si všimnul, tak jediným důvodem, proč komerční sféra uvažuje o Linuxu, je úspora na ceně licencí proti komerčnímu SW. Jinak je migrace na Linux jen řadou problémů. A když jsme u Novellu, všiml jste si, že své ceníky vystavuje ve formátu XLS? SuSE je více než náhrada za Windows, jenže ho zřejmě nepoužívají ani "doma" ;). Viz http://www.novell.cz/presentation.php?sess=c73de4a3ae94001b86a65c69126ea3a7&template=PRESENTATION&PRESENTATION-categoryHash=3fe786d61226235eb7e19c77028ae145&PRESENTATION-clearListers=1

    Jaký HW je u Linuxu podporovaný? Většina linuxáků radí dívat se po fórech, kdo má s čím zkušenosti. Já našel několik "hardware compatibility listů" v tristním stavu. Koupil jsem si WiFi PC Card certifikovanou pro Windows (DWL-650G C2, Atheros), s dobrými referencemi na Linuxu, a výsledek byl samozřejmě příšerný. Fungovala, ale Linux (Mandrake) tuhnul do minuty. V příští verzi distra byl jen velmi pomalý start (čekalo se na start WiFi, aneb proč raději startovat služby paralelně jako ve Windows), a nefungoval ad-hoc mode. Po přechodu na Ubuntu (a normální WiFi infrastrukturu) se WiFi nepodařilo rozjet, nešlo WPA. Nakonec ho rozchodil kamarád (Linux admin) po několika hodinách pokusů, stahování a kompilací. Skončilo to nějakou betou WiFi driveru/stacku, která na mém distru nešla ani přeložit, takže to překládal u sebe. To jen pro ilustraci, jak to zvládne každý ;)