Hlavní navigace

Názor k článku Neo 1973: open-source zábava do ruky od Krcmar - Dvě poznámky. 1) Uživatel si těžko bude upravovat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2007 17:00

    Krcmar (neregistrovaný)
    Dvě poznámky.
    1) Uživatel si těžko bude upravovat jakýkoliv zdroják. Neumí programovat, a i pokud by to uměl, tak nad úpravou a testováním stráví tolik času, že to ztrácí smysl (výjimkou jsou studenti, jejichž čas má cenu minimální). Navíc pokud si uživatel něco opraví, bude si muset opravu/úpravy nést do případných dalších verzí SW; vyhlídky nic moc.
    2) Ke komerčnímu SW jsou obyčejně k dispozici zdrojáky. Mají k nim přístup vývojáři výrobce, kteří jsou k dispozici supportu výrobce. Říká se tomu dělba práce: jeden něco používá, druhý to prodává, a jiný to používá. To je důvod, proč si po večerech nevyrábíme doma boty. Mělo by to v IT být jiné?

    Ještě se sluší říci, že ve skutečnosti naprostá většina supportu končí bez zásahu do zdrojáků. Navíc slušně napsané aplikace jsou modulární - dají se připsat funkce beze změny zdrojáku, spousta věcí se dá obejít, nebo nahradit.

    No a nakonec: vývojáři dostatečně používaného produktu nesmí dělat support. Důvodem je to, že by se vývojář firmwaru mobilu zbláznil, kdyby pořád odpovídal idiotům, kteří chtějí nesmyslné úpravy funkcí telefonu. Od toho má firma support dept.