Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nestandardní grafické režimy karty VGA. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 13. 8. 2024 15:03

    xbastaj

    Na CRT monitorech bylo nutno vždycky upravit vykreslování tak aby byl obraz roztažený po celém stínítku (velikost X,Y a posun X,Y). U starších analogových na to byly potenciometry, u modernějších s digitálním ovládáním tlačítka a menu, případně i nějaká automatika.
    U LCD předpokládám že řídící mikroprocesor to nastaví, když musí pomocí A/D analyzovat VGA signál a vytvořit bity peo ovládání jednotlivých pixelů.

    Uvedu příklad co jsem ted viděl. Mám ve třídě už asi rok zobrazovací dotykový panel s úlopříčkou ke 2m (od nejmenované holandské firmy). Zařízení má v sobě android a může pracovat samostatně, ale i s počítačem. Pokud byl připojen pomocí HDMI a snímání doteku do počítače jde po USB projevuje se obrovská prodleva. Když vezmu tužku a chci psát tak se mi to zobrazuje se zpožděním asi jednoho písmenka. Proto jsem zkusil VGA a je to bez zpoždění (sice je horší rozlišení - jen FullHD - ale to je pro dané účely naprosto dostečné). Všechno bylo vpořádku, až do okamžiku kdy jsem měl puštěnou prezentaci 4:3 a měla po krajích černé pruhy. Najednou jsem potřeboval přepnout na jiný zdroj signálu, aplikace interního androidu, a pak jsem přepnul zpět. Automatika vyhodnotila černý pruh vedle prezentace jako "že už tam není obraz", a celý se to roztáhlo tak, aby barevný snímek končil přesně na okraji panelu. Průšvih je, že je tam nějaká SW chyba a i když jsem pak přepnul na jiný obraz (plocha počítače) už obraz zůstal roztažený. Pomohl až restart do továrního nastavení.