Hlavní navigace

Názor k článku Nextcloud: webové rozhraní a užitečná rozšíření od Tomas Virtual - Já jsem zatím velmi spokojený. Je to asi 3...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2021 16:42

    Tomas Virtual

    Já jsem zatím velmi spokojený.

    Je to asi 3 týdny, co jsem si doma rozjel na Debianu ve virtuálu NextCloud. A musím říct, že jsem velmi mile překvapen jak to šlape, jak to vypadá a co vše mi to nabízí. Vzhledem k tomu, že je to pro mě zábava (zároveň jsem si stavěl na RPI4ce také novou bránu pro ISP) tak jsem se náramně bavil a bylo to úžasné dobrodružství, až je mi skoro líto, že už je to hotové :-).

    NextCloud mi běží na Buster 10, v HyperV, zatím jsem mu přiřadil 8GBRAM a 4 jádra AMD 93900X. Dynamický disk 256GB, který jsem resiznul nakonec na 1TB. Je to svižné, využívám hlavně základní vlastnosti jako jsou správa souborů a složek. Nasadil jsem také fulltext search včetně (elasticsearch, tesseract OCR pro PDF a obrázky).

    Po týdnu testování jsem se rozhodl, že NC svěřím vlastní data, kterých je asi 250GB, takže je nyní na server přesouvám a nechám si nad tím vším vytvořit index včetně OCR což nějakou dobu zabere.

    Co mě ale opravdu nadchlo jsou klienti pro Android, kdy mi nextcloud kompletně nahradil goole. To je super, hlavně nyní v době, kdy bude své úložiště mergovat s fotkami.

    Dále bych ještě zmínil Deck, který je naprosto úžasný a i jeho Android verze. O F-Droid jsem se vlastně dozvěděl díky nexcloud.

    Pro mě je to zatím nápad roku, jak si vytvořit vlastní domácí cloud. Nejtěžší bylo to vše pochopit, aby se to v případě rozbití dalo opravit. Což se zdá, nebude až takový problém.

    Navíc vlastně samotný nextcloud hostím v ISPConfig, kterým jsem si postavil na serveru jako první. Takže je to takové allinone řešení.

    Nabízí se i nějaká možnost škílování, kdyby bylo potřeba nasadit někde jinde.

    Za mě jednoznačně doporučuji.

    17. 5. 2021, 16:44 editováno autorem komentáře