Hlavní navigace

Nostalgie v Ubuntu 24.10, Haiku vylepšuje výkon

26. 8. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: OMG Ubuntu
Ubuntu 24.10 „Oracular Oriole“ bude mít nostalgický mód jako oslavu dvacátého výročí prvního vydání. Haiku vylepšuje výkon a portuje prohlížeč Firefox. Minimalistický operační systém MenuetOS dostal základní X server.

Ubuntu 24.10 bude mít nostalgický mód

Až bude v říjnu vydáno Ubuntu 24.10, bude to 20. výročí Ubuntu, takže je jen příznačné, že „Oracular Oriole“ přichází s několika prvky na počest své minulosti. Jako připomínka vůbec prvního vydání Ubuntu 4.10 „Warty Warthog“ se Ubuntu 24.10 bude dodávat s barvou „Warty Brown“, kterou si lidé mohou obarvit své systémy.

Stejně jako ostatní barvy je tento odstín použit na prvky uživatelského rozhraní, jako jsou přepínače nebo sady ikon, včetně složek. Kromě toho zde bude i podpora přehrávání původního spouštěcího zvuku „warty startup sound“ v GNOME Shell 47. Je také vysoce pravděpodobné, že vývojáři Ubuntu přidají ještě další odkazy na první vydání.

Warty Brown na Ubuntu 24.10Warty Brown na Ubuntu 24.10

Haiku vylepšuje výkon a portuje Firefox

Haiku je operační systém s otevřeným zdrojovým kódem, který je v současné době ve vývoji a který je inspirován operačním systémem BeOS. Projekt Haiku pokročil na více frontách. Vývojář x512 nedávno zveřejnil, že má z větší části funkční port webového prohlížeče Firefox. Kromě toho se v měsíčním zpravodaji projektu hovoří o vylepšeních výkonu a profilu.

Vývojáři strávili spoustu času opravou různých chyb, včetně sběru stop zásobníku, vyplavování bufferu, vyhledávání symbolů, zpětných volání plánovače, hlášení o načítání obrázků a dalších. Také bylo implementováno profilování pouze v uživatelském prostoru a opraveny některé problémy s velikostí výstupního bufferu. Podle vyjádření vývojářů není operační systém Haiku dokonalý, ale je mnohem lepší než dříve.

Firefox na HaikuFirefox na Haiku

MenuetOS má základní X server

MenuetOS je minimalistický 64bitový operační systém napsaný v assembleru, který se vejde na jednu disketu o velikosti 1,44 MB. Jedná se sice o systém s uzavřeným zdrojovým kódem, existuje ale 32bitová verze, která se sice již nevyvíjím, ale je k dispozici pod licencí GPL.

Tento operační systém nedávno získal i základní X server a s posledním vydáním i mediální přehrávač Mplayer. Navíc díky tomu, že MenuetOS nyní obsahuje základní POSIXovou vrstvu, je možné vytvářet aplikace, které poběží bez úprav jak v MenuetOS, tak na Linuxu.

MenuetOSMenuetOS

FreeBSD a AMD pracují na ovladači IOMMU

Projekt FreeBSD zveřejnil svou poslední čtvrtletní zprávu, kde nejvýznamnějším úsilím zde uvedeným je úzká spolupráce mezi FreeBSD a AMD na ovladači IOMMU pro serverové procesory AMD.  Tato práce umožní FreeBSD plně podporovat více než 256 jader s funkcemi, jako je mapování CPU.

CS24 tip temata

Další věci zmíněné ve zprávě o stavu jsou pokračující práce na zlepšování zvuku, bezdrátové sítě, podpora RISC-V, OpenZFS a další.  Tým FreeBSD KDE dále poznamenává, že vzhledem k masivnímu vydání KDE 6 a s tím spojenému přívalu navazujících vydání, která vyžadují spoustu práce a testování, KDE na FreeBSD stále ještě plně nedohnalo nejnovější vydání.

FreeBSD

Nově vydáno

Na Debianu postavená distribuce s vlastním prostředím deepin se dočkala svého 23. vydání. Nové vydání RebeccaBlackOS 2024–08–12 přechází z Qt5 na Qt6 a končí s podporou pro 32-bitové procesory. Vývojáři AUSTRUMI (Austrum Latvijas Linukss), živé distribuce založené na Slackware Linuxu, oznámili nové vydání s číslem 4.9.6. Endless OS, na Linuxu založený operační systém s prostředím odvozeným z GNOME 3 vyšel ve verzi 6.0.2.

deepin 23deepin 23
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.