Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (22. 9. 2004)

22. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Týden se s týdnem sešel, a jelikož názory na můj první díl Sklizně nebyly až tak hrozné, předkládám vám i tento týden několik zajímavých programů z opensource světa. Dnes budeme mít na paškále jeden neural framework, nejaké php skriptíky, v dnešní době velmi probírané téma - CRM, webovou kalkulačku, klasiku phpMyAdmin, řešení pro chroot, další z řešení pro Wiki a v neposlední řadě něco na grafíky.

Joone DTE je je neural framework pro trénování, stavbu a sbírání výsledků z neuronových sítí. Velmi by se hodil do předmětu Neuronové sítě učeného na naší katedře, jelikož to, co tam je k mání, je už vážně šíleně zastaralé. Framework se zaměřuje na profi uživatele, obsahuje mnoho neuronových sítí od těch běžných, na kterých probíhá výuka, až po experimentální a ve vývoji. Ve verzi 0.8.0 se autoři zaměřili hlavně na distribuované výpočty, začlenili podporu pro lineární slalling při učení a možnost připojovat a odpojovat jednotlivé stroje i při učení sítě. Samozřejmostí je podpora různých pluginů pro rozšíření algoritmů, sítí i vlastností projektu. Celý projekt je napsán v jazyku JAVA.

PHPSurveyor je, jak již název napovídá, sada PHP skriptů pro výrobu a webovou publikaci otázek, map…kruci, jak tohle slůvko pořádně přeložit :-). Podporuje klasické vkládání, odpovídání, vyhledávání i grafovou analýzu. Projekt podporuje jazykovou lokalizaci, čeština zatím chybí. Jedná se o docela známý tool, takže některým autorům jej nemusím představovat. Do budoucna se počítá s podporou dnes tak milovaného XML, PHP Autentizací, používání ADODB a mnoha dalších featurek. Těšme se na verzi 1.0, jelikož už dnes představená řada 0.98 toho nabízí bezpočet.

Compiere je řešení CRM pro malé společnosti po celém světě. Snaží se zabrat všechny oblasti zákaznického managementu, poskytovat řešení a logování činností. Celé řešení běží nad databází Oracle a je psané v jazyku JAVA. Pomůže vám v komunikaci se zákazníky, s kontrolou zdrojů a se vším s touto problematikou souvisejícím. Současná verze 2.5.1 je velmi pokročilá a uspokojí téměř každou společnost již proto, že využívá pokročilé technologie, a na to manažeři, i když o počítačích nic nevědí a píší ve wordu, slyší :-). Jedinou chybkou na kráse je, že není dostupná lokalizace v českém jazyce.

ACal je obyčejný webový kalendář. Jeho jedinou vlastností, která ho činí zajímavým, je to, že se obejde bez SQL serveru pro ukládání vašich poznámek. Současná verze 2.2.2 má krásné vývojové číslo, a tak jsem se rozhodl vás na tuto PHP aplikačku upozornit. Nečekejte od toho víc než od jakéhokoliv jiného kalendáříku. S úspěchem používám :-)

Chroot_safe je malinká aplikace, která si klade za cíl nahradit klasický chroot a ostatní jeho aplikace. Je schopen chrootovat prakticky každý program, na který si vzpomenete. Má snadné použití, velkou užitnou hodnotu a v poslední verzi 1.2 nabízí i možnost provozu na Solarisu, Linuxu, BSD a všech dalších systémech využívajících LD_PRELOAD. Ti, kdož rádi experimentují a používají ne tak moc rozšířené aplikace, zde se mohou vyřádit.

MediaWiki je prostě klasická Wikipedia :-) Má novou bugfix verzi 1.3.3 a nabízí vše, co předchozí verze, jen lépe a radostněji. Opraveny jsou chybky, rozšířena podpora pro UTF-8, přidány lokalizace a wůbec – upgradujte :-)

Posledním prográmkem, který jsem si připravil, je JGraph. No prográmkem. Jedná se o funkcemi nabitý tool pro kreslení grafů. Nabízí funkci chyť myškou, přesuň a pusť jinde :-)) Prostě Drag and Drop. Využívá magické slůvko XML, je výkonný a na rozdíl od jiných opensource projektů i slušně dokumentovaný. Myslím, že jej není ani třeba představovat. Tedy je, dostal se do nové řady číslo 5.0.

Blbinka týdne

St. Louise Catholic School Web Site je aplikace napsaná v C#, ASP.Net a MS SQL server. Chápu, že to není nic pro vás, ale projekt na výrobu katolických webů je fakt hustárna :-) Víc k tomu nemám. Vemte mono a začněte přispívat!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku