Hlavní navigace

Novinky pro Linux 6.11: nejen atomický zápis na NVMe a throttlování CPU Intel

12. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Root.cz s využitím DALL-E
Implementace Intel Performance Limit Reasons, senzory na Asus ProArt X670E-CREATOR WIFI, lepší podpora ARM Lenovo Yoga C630 WOS, atomický zápis u NVMe a SCSI, podsvícení klávesnice na dalších Apple Mac.

Implementace Intel Performance Limit Reasons

Jedna z novinek připravených pro začlenění do Linuxu 6.11, je podpora takzvaných „Performance Limit Reasons“ u procesorů Intel. Intel zde implementuje mechanismus reportování toho, proč je procesor ve stavu snížené taktovací frekvence.

Hlášení nebude jen „tupé“ za celý procesor, nýbrž Intel implementoval podporu pro jednotlivá CPU jádra, resp. CPU die. V případě začlenění do Linuxu 6.11 (což lze očekávat) zde Linux srovná krok s Windows. Implementace využívá klasicky DebugFS s novým rozhraním /sys/kernel/debug/tpmi-*/plr/domain*/status a administrátoři či uživatelé skrze nějaký user-space software budou schopni sledovat, proč je dané CPU jádro či die limitováno (teplota, proudová omezené apod.).

Senzory na Asus ProArt X670E-CREATOR WIFI

Další ze základních desek, která bude mít podporu v ovladači Asus EC Sensors, je nový vyšší model pro aktuální Ryzeny (má například 10Gbit LAN), Asus ProArt X670E-CREATOR WIFI. Deska samozřejmě s Linuxem funguje dobře, ostatně ovladač čipu NCT6775 některé z jejích snímačů podporuje už od Linuxu 6.3, ale až nyní bude mít deska podporu kompletní včetně čtení teplot CPU a desky.

Lepší podpora ARM notebooku Lenovo Yoga C630 WOS

Už víc než jednu pětiletku je už na světě první ARM laptop od Lenova, model Yoga C630 WOS postavený na z dnešního pohledu už zastaralém ARM SoC Qualcomm Snapdragon 850. Tento 2-in-1 stroj dostane v Linuxu 6.11 vylepšenou podporu, a to díky zahrnutí nového ovladače pro embedded controller v tomto stroji obsažený. 

Ovladač lenovo-yoga-c630 je již připraven pro začlenění do (přes)příští verze jádra, postará se tomuto notebooku o věci jako obsluhu napájení, USB typu C apod. Ovladač je dílem vývojářů z organizace Linaro, pochopitelně ne Lenova, neb stroj šel tehdy na trh s ARMovými Windows.

Atomické zápisy nejen u NVMe a SCSI

Zavčasu pro začlenění do Linuxu 6.11 přichystal ve své vývojové větvi for-6.11 důležitou novinku správce příslušného subsystému jádra, Jens Axboe. Pro Linux se chystá podpora tzv. atomických zápisů, což je práce vývojářů z Oracle.

John Garry z Oracle uvádí, že sada patchů představuje návrh na implementaci atomickcýh zápisů s příslušnou vlaječkou atomic pro pwritev2() / iocb->ki_flags / RWF_ATOMIC a IOCB_ATOMIC. Je-li vlaječka nastavena, provede se zápis tzv. atomicky. Podporován je pro tuto operaci přímý IO zápis u blokových zařízení.

Cílem novinky je, aby aplikace mohly při zápisu dat používat své specifické velikosti bloků často větší než je velikost logického bloku na úložišti či souborovém systému. S tímto rozhraním pro atomický zápis budou moci aplikace ukládat svá data v dané velikosti bloků v souvislé řadě bez rizika, že by jim je systém rozdělil na jiné bloky a ty zapsal na různá místa v úložišti. 

Podpora je připravena jak pro SCSI, tak NVMe a nezávisle na tomto kódu míří do jádra patche pro podporu atomických zápisů v souborovém systému XFS.

CS24_early

Podsvícení klávesnice na dalších Apple Mac

Uživatelé mající kombinaci Macu s T2 zabezpečením, klávesnice Apple Magic Keyboard a k tomu Linux, budou moci od verze jádra 6.11 zapnout podsvícení klávesnice. Vývojář Orlando Chamberlain (který pochopitelně není z Apple) k tomu dodává, že oproti T2 Macům s motýlkovou klávesnicí, kde podsvícení je součástí USB zařízení, na T2 Macích s Magic klávesnicí jde o ovládání podsvícení skrze touchbar, což je jiné zařízení a vyžádalo si samostatnou implementaci. 

Kód již je součástí vývojové větve HID subsystému a lze předpokládat hladké začlenění do jádra verze 6.11.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.