Hlavní navigace

Novinky pro Linux 6.12 nejen o hybridních CPU Intel Lunar Lake

13. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Intel Meteor Lake Autor: Intel
Vylepšená podpora AMD Radeonů generace RDNA3.5, pokračující práce na RDNA4, reportování CPU zranitelností u RISC-V, opět lepší podpora hybridních CPU s optimalizacemi pro CPU bez HT.

Vylepšená podpora AMD Radeonů generace RDNA 3.5

Vývojáři AMD pro změnu pracují na svém tradičním písečku, největším balíku kódu v Linuxu, tedy podpoře Radeonů poslední generace v rámci ovladačů AMDGPU a AMDKFD. Nově implementují pro novější GPU podporu tzv. Per-Queue Request a izolace procesů. Nechybí samozřejmě ani přípravné práce pro příští generaci RDNA4 Radeonů.

Podpora jemnějšího resetování byla původně k dispozici jen pro Radeony generačně odpovídající GFX9, nyní přibudou GFX 10, 11 a 12. Začleňovaný kód také zahrnuje opravy pro integrovaná jádra na produktech rodiny Strix Point / RDNA 3.5, další opravy vylepšují Panel Replay, SR-IOV či podporu primárně výpočetních karet rodiny Instinct, možné blikání displejů, plus je zde dílčí aktualizace doostřování obrazu před jeho zobrazením. 

předchozího balíku novinek pro tuto verzi jádra ještě doplňme opravy podpory DisplayPort Multi-Stream Transport (DP MST), další opravy týkající se SR-IOV, opravu pro Heterogeneous Memory Management (HMM) v rámci AMDKFD a třeba také několik vylepšení ve starém ovladači Radeon.

RISC-V a Generic CPU Vulnerabilities Reporting

Ač platforma RISC-V je typicky prosta objevených velkých chyb typu Spectre/Meltdown (výjimkou potvrzující toto pravidlo budiž GhostWrite), jak poroste její podíl na trhu a zájem hackerů hledat její skuliny, platforma je připravována na budoucnost. 

Do jádra tak pro RISC-V míří podpora reportování chyb CPU, včetně toho, zdali je jimi postižen daný systém (RISC-V SoC) a jaký je stav připravenosti oprav na tyto chyby, tedy podobně jako to mají platformy typu ARM a x86. Jistě dobrá zpráva pro uživatele, jakkoli jich s těmi pár RISC-V deskami, které jsou na trhu, bude poměrně malé množství.

Opět lepší podpora hybridních architektur, pro Intel Lunar Lake

Procesory Intelu kombinující úsporná E-jádra a výkonná P-jádra Intelu, nyní primárně s důrazem na nově uvedenou mobilní platformu Lunar Lake, dostanou v Linuxu 6.12 další vylepšení efektivity práce s rozkládáním zátěže mezi tyto rozdílné typy CPU jader. Tentokrát se práce vývojářů zaměřuje na hybridní P/E architektury bez podpory SMT / HT (Hyper-Threading), jak ji nalezneme právě v Core Ultra 200V generace Lunar Lake (a výhledově v desktopových procesorech Intel Arrow Lake).

Myšlenka v novém kódu ukrytá, je první, která se nabízí: bylo potřeba scheduler upravit tak, aby chápal jinak významně velká CPU jádra, když už nyní nemají / nebudou mít k dispozici dvě vlákna na jádro.

Bez Turbo Boost Max

Nový kód pro takové typy procesorů vypíná ve scheduleru podporu Intel Turbo Boost Max (ITMT), protože by negativně zasahovala do rozložení kapacity procesoru poté, co jsou CPU inicializována a je určeno, které jádro má nejvyšší hodnotu HWP_HIGHEST_PERF  – následně nový kód spočítá hodnotu kapacity pro jednotlivá CPU (jádra?) podělením hodnot HWP_HIGHEST_PERF a SCHED_CAPACITY_SCALE nejvyšší hodnotou HWP_HIGHEST_PERF a v případě, že by CPU přešlo do offline režimu, kapacita je resetována a pokdu šlo o CPU s nejvyšší hodnotou HWP_HIGHEST_PERF, je ostatním jejich kapacita přepočítána. Podobně, je-li nové CPU nově online, je vše v případě potřeby všem CPU přepočítáno, pokud nově připojené cPU mění maximální hodnotu.

CS24 tip temata

Vývojáři Intelu také zapracovali na základní podpoře pro škálování této kapacity CPU. Sluší se také dodat, že aby nový kód nezasahoval do chodu CPU běžného nehybridního typu (kterých je většina na trhu), je použit statický klíč podporu aktivující / deaktivující.

Linux 6.12 optimem pro Lunar Lake

Phoronix s ohledem na vše, co o nových CPU a jim vyvíjené linuxové podpoře víme, dodává, že Linux 6.12 bude výchozím bodem pro dobrý běh Lunar Lake (případně Arrow Lake). Zatímco Lunar Lake stroje budou distribuovány do e-shopů ještě tento měsíc, Linux 6.12 vyjde až v listopadu. Do té doby je potřeba vydržet.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.