Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku O nedostatku IPv4 adres víme třicet let, NAT měl být dočasným řešením. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2024 0:17

    Bez Podezdívky

    Když to vezmu z tohoto konce, tak můžu rovnou prohlásit se stejnou platností, že běžnou domácnost vůbec nezajímá nějaká veřejná adresa a už vůbec ne IPv6 :-).

    Ale hlavně - proč to ti ISP vlastně dělají? To je nějaký mentální zásek na úrovni myšlenky, že když je nedostatek IPv4 adres, tak je třeba co nejvíc šetřit i s IPv6 adresami, přestože jich mají tolik, že by jimi mohli dláždit, a stojí je úplně stejně jestli dají zákazníkovi /64 nebo /56 (nebo alespoň /60)?

    A ještě k tomu segmentování na podsítě - i kdyby to nikdo neřešil teď nebo v blízké budoucnosti, proč tu možnost nemít do budoucna, když ISP s tím prakticky nebude mít žádné náklady navíc? Už třeba kvůli tomu, že lidi čím dál tím víc chtějí k internetu připojovat kdejakou IoT blbost (jak moc to je smysluplné, to ponechme pro účely této diskuze stranou), kde by se to oddělení vyloženě hodilo. K tomu třeba mít rovnou oddělenou síť pro hosty. To jsou hned v základu 3 sítě. To si nemyslím, že je nějaká velká složitost - ono by se to mohlo klidně uplatňovat i pro technicky neznalé uživatele, kdyby takové dělení rovnou nabízela zařízení jako domácí routery.