Hlavní navigace

Názor k článku Od EGA ke grafickým kartám MCGA a VGA od RRŠ - Je to přesně tak: 386-ka to nestíhala. Ta karta...

  • 2. 8. 2024 12:53

    RRŠ

    Je to přesně tak: 386-ka to nestíhala.

    Ta karta byla připojená externě VGA kablíkem (délka cca 10 cm), Windows jen nakreslily modý obdélník, předaly souřadnice (levý horní, prvaý dolní...), a kde našla modrou, dala obraz z televize. Grabování prováděla sama, jen to podala skrz Windows na disk. Ten to ale nestíhal.
    Zajímavé je, že se tomu dal do cesty postavit kodek, který provedl komprimaci, takže se disku ulevilo - a že HuffYUV to na té 386+387 skoro stíhal (a při dostatku RAM se nechalo nahrát přes 90 minut). Vtip byl v tom, že bez komprese se to cpalo na disk rovnou, jen s nějakou malou cache, zatímco přes kodek toho dost zůstávalo v RAM - takže i mírný stupeň komprimace zajistil, že se to stíhalo.
    Nestíhající IO disku bylo navíc důvodem, proč jsem do počítače vrátil starší 40 MB disk - na tom byl systém (C:), zatímco zápis na novější (80 MB, později 135 MB) disk se tolik nebrzdil - limitem byla propustnost jediné IDE kšandy, nikoliv zběsilé kmitání hlaviček.
    Nicméně motivace k zakoupení 486-ky byla značná. (Ani pak to ale nějaké real-time komprimování moc nezvládalo - ale mohl jsem na to HuffYUV víc šlápnout. A základní deska měla dva IDE kanály, takže disky mohly být zvlášť.)