Hlavní navigace

Názor k článku Osmibitové mikrořadiče Rabbit: praví dědicové mikroprocesoru Zilog Z80 od Josef Pavlik - SDCC jsem pouzival pro 8051, byl jsem s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2016 22:27

    Josef Pavlik

    SDCC jsem pouzival pro 8051, byl jsem s nim celkem spokojeny. Delal jsem na nem scanner s OCR, ovsem v nekterych mistech byl radek ceckoveho programu v komentu a za nim blok #asm a u nej comment "// SDCC tohle nedokaze prelozit" :-). Rabbita tehdy neumel.

    Jinak, zacinal jsem s AZTEC C pro CP/M a musim po vsech tech letech rict, ze to byl nejlepsi kompilator C pro 8080/Z80. V nem jsem nikdy nenarazil na chybu. A to s nim moji spoluzaci delali opravdu velke projekty - treba automaticky navrh plosnych spoju. Pro firmware jsem pouzival IAR C pro Z80 a Z180, to byl dobry kompilator. V nem jsme tehdy delali ten firmware pro prvni verzi terminalu. V mezicase jsem narazil i na Keil, ale to jenom tak okrajove.

    Kdyz uz jsme u tech kompilatoru C, pro PIC se mi celkem libi cpik od Alaina Gibauda, taky je v nem pekny kus meho kodu :-). Ovsem nakonec stejne pouzivam to silene vyvojove prostredi od Microchipu a ten jejich celkem pohodlny klikaci system na konfigurovani periferii. Pohadka? Ne, Nightmare. Pohodlne si naklikas konfigurace pinu a periferek (oscilatory, a/d, voltage reference, usart apod) a oni ti pak zmeni klikaci program, ted uz neni kompatibilni s tim, co bylo predtim, takze sice to jeste prelozis, ale uz do toho nemuzes delat zmeny. Musis si vsechno naklikat znovu, protoze ti idioti neudelali proceduru pro import konfigurace. Otazka pro chytre deti - jak to udelas, kdyz mas ted novou verzi klikaciho programu, otevres po 2 letech ten svuj program v novem krasnem prostredi a vsechny konfigurace jsou ztracene? Pamatujes si jeste jak to bylo zkonfigurovane abys to naklikal znovu? To je pak zazitek. Vzdycky jsem si delal srandu z lidi, co misto psani programu klikaji a ted jsem se chytil do te same pasti :-)