Hlavní navigace

Názor k článku Písma a jejich použití: formáty písem TrueType a OpenType od MilanV - Díky, tomu říkám dobře udělaný přehledný, srozumitelný a...

  • 12. 9. 2024 3:02

    MilanV

    Díky, tomu říkám dobře udělaný přehledný, srozumitelný a praktický úvod do použití a vlastností písma. Takhle uceleně a přehledně jsem to snad ještě nikde neviděl. Těším se na další díly!

    Už teď jsem se ale dozvěděl různé střípky, které jsem neznal nebo měl o nich jen mlhavou představu: použití fontů na webu nebo některé vlastnosti fontů. Např. o alternativách znaků podle jejich sousedů jsem si myslel, že je uměl jen TeX se svými "nativními" metrikami TFM. Ten na to šel teda jinak (levá, střední a pravá část znaku), což nevím, jak řeší OTF.

    Test češtiny je také popsán nejlépe, co jsem kde viděl. Přidám k "ďolíčku" ještě testy: "ďábel" (kolize háčku a čárky) a "loďka" (nejkrutější test, z mé zkušenosti).

    Rozlišitelnost a čitelnost (skupin) znaků je téma už od dob, kdy menu na obrazovce bylo často Helveticou, ve které položka "Utilities" vypadala jak čárový kód...

    12. 9. 2024, 03:02 editováno autorem komentáře