Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Písma a jejich použití: formáty písem TrueType a OpenType. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 15. 9. 2024 19:23

    MilanV

    Pardon, ale tady nesouhlasím.

    S tou klávesnicí apod. mluvím o tom, že můžeme teoretizovat nad přesným významem Unicode apod., ale nezměníme tím ten základní fakt, že se na definici klávesových map nepoužívá - viz XKB apod. Ani si to neumím představit, protože by jinak ta klávesnice fungovala jen s jedněmi locales.

    Ohledně zobrazení mluvím o něčem jiném. Já mluvil o případu, kdy sazeč zjistí, že ve fontu nemá ř - objeví se mu tam prázdný obdélníček. A on na to zareaguje tím, že on, RUČNĚ, nahradí "ř" dvěma znaky: "r" a "háček" a stejně tak ručně přidá případně kerning. Od zobrazovací knihovny pak nechce vůbec nic jiného než aby nedělala nic zvláštního, jen vysázela znaky.

    A zdůrazňuji to slovo "sazeč", ať si je jakkoli nepřesné. Zdůrazňuji ho proto, aby bylo jasné, že to není typograf. Nechce a nebude si kreslit vlastní znaky, řešit v jakém editoru otevírat nějaké OTF, a hlavně jak ho exportovat tak, aby tam jen přibyl jeden znak a jinak se žádným způsobem ten font nezměnil, včetně milionu novodobých vlastností fontů, o jejichž existenci ten sazeč nemá ani ponětí, a tak je nemůže zkontrolovat.

    Jediné, co by mohlo být navíc, ale nikoliv pro zobrazovací knihovnu, by byla např. chytrá schránka, která to převede podle Unicode na "ř" při akci "copy to clipboard", aby text takto zkopírovaný v jiném okně byl už normálně. Ale to je až třešnička na dortu, vůbec není životně důležitá a hlavně se vůbec netýká zobrazovací knihovny.