Hlavní navigace

Názor k článku Písma a jejich použití: formáty písem TrueType a OpenType od MilanV - To už je úplně mimo jakoukoliv praxi, kam...

  • 15. 9. 2024 21:14

    MilanV

    To už je úplně mimo jakoukoliv praxi, kam se ta debata zvrhla.

    Pořád jsem se nedozvěděl, na co konkrétně a prakticky se teď používá ta Unicode vlastnost, že umí nadefinovat znaky i jako kompozity (ne teoreticky možná v budoucnu, ale teď a prakticky).

    Naopak jste začal tvrdit věci naprosto proti mojí mnohaleté zkušenosti a chytáte se za jakási slovíčka a formulace a sám neřeknete příklad žádný. Není XKB jediná možnost konfigurace klávesnice? Ano, není - a co má být z hlediska argumentu o Unicode? Máte teda příklad jiného popisu, kde se ten Unicode používá? Pokud ano, proč jste ho nenapsal? A pokud ne, tak co má ten výkřik (užitečného) znamenat??

    Další věc proti praxi je s tím kompozitem a kerningem. Přeci nikdo netvrdí, že tak chci sázet sázet knihu v kvalitě TeXu. Ale různé tiskoviny se tak běžně tvoří, protože sazeč/grafik potřebuje mnoho různých zdobných a jiných fontů a často se mu stane, že v nich není čeština nebo není kompletní apod. A tvrdit, co má raději dělat a nedělat je dost... No, řekněme to tak: zkuste ne na internetu, ale do očí říct nějakému grafikovi, že to dělá celé špatně a kvůli těm dvěma znakům v nějakém ozdobném nadpise (nebo třeba dvaceti v několika nadpisech) si má zaplatit kurs tvorby fontů a na dva týdny se vrhnout do učení. A pak pokaždé si každý takový potřebný font přetvořit.

    To je celé... Jak píšu na začátku: úplně mimo praxi. Až bych se nebál to nazvat hraběcími radami.

    Jelikož jsem se nic praktického ani na pátý nebo šestý pokus nedozvěděl, počkám raději, co bude v dalších dílech seriálu.