Hlavní navigace

Názor k článku Písma a jejich použití: formáty písem TrueType a OpenType od Filip Jirsák - Z toho, jak se to dnes používá, neplyne...

  • 15. 9. 2024 21:38

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Z toho, jak se to dnes používá, neplyne nic o tom, jak to v minulosti bylo plánováno.

    Samotný znak diakritického znaménka se může hodit třeba při psaní na klávesnici, kdy nejprve napíšete diakritické znaménko a to se zobrazí; nebo se to hodí třeba v textech o jazyku nebo typografii. Když chcete jiné příklady. Ale klíčové podle mne bylo to, že se to v minulosti jako samostatný znak vyskytovalo, takže dávalo smysl takové znaky zařadit i do nově vytvářené univerzální znakové sady.

    Ale různé tiskoviny se tak běžně tvoří, protože sazeč/grafik potřebuje mnoho různých zdobných a jiných fontů a často se mu stane, že v nich není čeština nebo není kompletní apod.
    Opravdu se to běžně dělá? Každopádně současná implementace umožňuje to, co chcete – a když se místo chybějícího znaku zobrazí čtvereček, je mnohem snazší takový znak najít, než kdyby se místo něj zobrazovala nějaká uměla generovaná náhrada.

    Každopádně v debatě o standardních vykreslovacích knihovnách je to úplně jedno, protože sázecí programy nemohou používat standardní vykreslovací knihovny pro výpis celého textu, protože pak by nemohly řešit právě takové věci jako ruční kerning, měnit velikost mezislovních mezer apod.

    si má zaplatit kurs tvorby fontů a na dva týdny se vrhnout do učení
    Na to fakt nepotřebuje žádný dvoutýdenní kurz.

    Jak píšu na začátku: úplně mimo praxi.
    Gratuluj k objevu. V době, kdy vznikalo Unicode, vskutku s Unicode ještě žádná praxe nebyla. Celé to byla jenom teorie, jak by se to asi mohlo používat. A vytvořit samostatné znaky pro diakritická znaménka se tenkrát zkrátka jevilo jako dobrý nápad (a řekl bych, že se zpětně ukázalo, že to opravdu smysl dává).