Hlavní navigace

Názor k článku Písma a jejich použití: od beden s odlitky ke stažení souborů od Filip Jirsák - Pravidla českého pravopisu dříve říkala, že pro čas...

  • 7. 9. 2024 22:39

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Pravidla českého pravopisu dříve říkala, že pro čas (hodiny a minuty) s používá jako oddělovač tečka. V normě byla dvojtečka. (Pak přišly WIndows 95, kde byla z USA dvojtečka, takže to dvojtečka celé převálcovala, takže nakonec rezignoval i ÚJČ a dnes už se připouští i dvojtečka.) Norma připouští oddělovat tisíce tečkou. Pravidla pro psaní pomlčky a spojovníku se v normě dříve také lišila od pravidel a typografických zvyklostí. Jako preferovaný způsob zápisu data uvádí norma zápis RRRR-MM-DD, což je sice nejlepší zápis pro různé třídění apod., ale v českých textech takový zápis nikdo nepoužívá. Norma pro oddělování odstavců připouští použití (dokonce možná jako preferované) mezery mezi odstavci, což se v české typografii vůbec nepoužívalo (než to začali dělat amatéři bez jakýchkoli znalostí podle amerického vzoru).

    Vtipný je dokument Otázky a odpovědi k ČSN 01 6910, který výslovně uvádí, že se norma někdy chybně uplatňovala i pro profesionální sazbu, pro kterou ale nebyla určena. A na závěr uvádí tabulku některých jevů, jak jsou podle normy a jak jsou podle typografických zvyklostí. Přitom norma pro psaní písemností by měla z těch typografických zvyklostí vycházet a pouze je zjednodušovat v případech, kdy dodržení typografických zvyklostí by bylo obtížné nebo nemožné s použitím textových procesorů (nebo dříve psacích strojů).

    Ale je pravda, že dnes už je ta norma mnohem lepší, počítá s textovými procesory a přiblížila se pravidlům i typografickým zvyklostem. Dříve vypadala že ji vytvořil nějaký projektant a dlouho nepočítala s ničím modernějším, než je psací stroj.