Hlavní navigace

Pop!_OS s prostředím COS­MIC, zavaděč Limine podporuje loongarch64

5. 8. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: System76
Alfa verze systému Pop!_OS 24.04 konečně vyjde s prostředím COSMIC. Systémový zavaděč Limine nově podporuje architekturu loongarch64. Nadace UBports Foundation oznámila vydání Ubuntu Touch OTA-5.

Pop!_OS konečně s prostředím COSMIC

Už je to věčnost, co nám byl poprvé představen COSMIC (Computer Operating System Main Interface Components), desktopové prostředí od tvůrců Pop!_OS. Zakladatel a generální ředitel společnosti System76, Carl Richell oznámil, že první alfa verze systému Pop!_OS 24.04 (postavená na Ubuntu 24.04 LTS) vybavená systémem COSMIC bude vydána 8. srpna.

COSMIC, který má být určen pouze pro Wayland, bude mít podporu pro aplikace X11 a bude obsahovat některé rozsáhlé funkce přizpůsobení, jako je tematizace aplikací, dekorace oken, pokročilé dlaždice a další. K dispozici je také sada nativních aplikací založených na Rustu, které budou celé prostředí propojovat a vytvářet ucelený ekosystém.

COSMIC

Limine podporuje architekturu loongarch64

Systémový zavaděč Limine byl vydán ve verzi 8.0.0, která přináší řadu oprav chyb a bezpečnostních záplat. Hlavní novinkou je podpora architektury loongarch64. Jedná se o pokročilý, přenosný zavaděč s podporou více protokolů, který podporuje Linux, multiboot1 a 2, nativní zaváděcí protokol Limine a další.

Hlavní cílovou skupinou zaváděcího protokolu Limine jsou vývojáři operačních systémů a jader, kteří chtějí používat zaváděcí protokol, který elegantním způsobem podporuje moderní funkce, které stárnoucí multiboot protokoly GRUBu nemají (nebo je nemají správně).

LimineLimine

Ubuntu Touch OTA-5

Nadace UBports Foundation oznámila vydání a Ubuntu Touch OTA-5 jako nejnovější stabilní verze tohoto mobilního operačního systému pro chytré telefony a tablety založeného na Ubuntu, který respektuje soukromí a svobodu. Ubuntu Touch OTA-5 je tu šest měsíců po aktualizaci Ubuntu Touch OTA-4 jako pátá stabilní aktualizace založená na řadě operačního systému Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa).

Mezi nejdůležitější novinky patří podrobnější systém profilů napájení pro rozlišení trvalého a interaktivního režimu na podporovaných zařízeních a možnost upozornit uživatele, pokud se synchronizace kalendáře nezdaří kvůli problémům s ověřováním, a v případě potřeby vyzvat uživatele k zadání nového hesla.

Ubuntu Touch OTA-5Ubuntu Touch OTA-5

Volla Phone Quintus

Do 22. srpna probíhá na Kickstarteru kampaň na podporu telefonu Volla Phone Quintus. Dodáván bude s předinstalovaným systéme Volla OS, vycházejícím s projektu Open source Android nebo s Ubuntu Touch. Nabízí velký displej bez okrajů a s brilantním jasem a barevnou škálou se setkává s výkonným procesorem Dimensity a trojitým fotoaparátem s nativním rozlišením až 50 megapixelů, zabaleným do elegantního designu a vzhledu lehkého klavírního laku. Jeho cena začíná na 647 eurech (16 400 korun) a k zákazníkům by se měl dostal v listopadu tohoto roku.

Volla Phone QuintusVolla Phone Quintus

Nově vydáno

Tým Linux Mint oznámil vydání Linux Mint 22, postaveného na Ubuntu 24.04. OPNsense, specializovaný operační systém založený na FreeBSD a určený pro firewally a směrovače vyšel ve verzi 24.7. Tým Vanilla OS oznámil druhé velké vydání své distribuce, která nese kódové označení Orchid. Vyšlo MidnightBSD 3.2.0, nové vydání operačního systému postaveného na FreeBSD.

Linux Mint 22Linux Mint 22
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.