Hlavní navigace

Názor k článku Postřehy z bezpečnosti: další a další zranitelnosti produktů Ivanti od RRŠ - Jen na okraj: já rozhodně nemám nic proti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2024 23:04

    RRŠ

    Jen na okraj: já rozhodně nemám nic proti tomu, aby lidé používali mobilní bankovnictví, případně jiné aplikace... Zabezpečení na těch mobilech je opravdu na vysoké úrovni, a když jim to vyhovuje - proč ne?!
    Naopak, používat to internetové (PC) je v podmínkách mnohých domácností poměrně rizikové. (Ale moje prababička mívala v kredenci hrníček, kde měla naspořeno na pohřeb; moje babička vždy vyzvedla důchod a odnesla domů, do šuplíku... Mít peníze tak, abych na ně viděl a mohl si na ně sáhnout patří u některých lidí k povaze. Věří spíš štrozoku, než kampeličce.)
    Jen mi vadí, když někdo shazuje zabezpečení těch aplikací na PC, protože... <důvody zde v diskusi>, a neuvědomuje si, že hlavním rizikem je uživatel. Pro běžnou potřebu je opravdu víc než dostatečné použití na běžném počítači - pokud je tento stabilní, bez virů, bez testování aplikací.
    A pak je to zabezpečení mnohem, mnohem horší, než na tom PC...
    Naopak, většina těch přezabezpečených systémů počítá spíše s uživatelni nikoliv laickými, ale <em lajdáckými.
    A případné oddělení uživatelským profilem je přesně ten krok, ke kterému se obvykle uchýlí ten, kdo to vlastně tam moc nepotřebuje, protože už sám fakt, že to udělá, svědčí o tom, že si dává pozor.

    Pokud jde o bankovní aplikace, tak (já osobně!) dávám přednost PC především z toho důvodu, že na malém displayi mobilu toho mnoho nevidím a napáchám spoustu chyb, což mi ty aplikace dost usnadňují už tím, jak jsou navržené - aby vše bylo co nejjednodušší. Pokud by ta aplikace umožnila jen platby do určitého limitu (bez možnosti jej v ní změnit), potvrdit přihlášení (na jiném zařízení) a potvrdit platbu (3D-secure....), pak bych ji možná používal.
    Pro mne je ale rizikem možnost navyšovat limity, sjednat si úvěr či kontokorent, uzavřít smlouvu, provést převod vysoké částky, apod., to vše v zařízení, na které pořádně nevidím, které neumím ovládat, a na které se nemohu spolehnout.
    Mnohem větším nebezpečím, než že mi někdo vysaje účet, je pro mne to, že potřebnou věc nebudu schopen udělat (nezaplatím...), protože mne mobil neověří, nepustí mne k vlastním penězům. Důsledkem je, že musím to zabezpečení snížit na použitelnou úroveň, a ta je - nedostatečná.
    A pak je to zabezpečení mnohem, mnohem horší, než na tom PC...