Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Postřehy z bezpečnosti: pokračování CrowdStrike a problémy Secure Bootu. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 30. 7. 2024 7:40

    Pavel Stěhule

    To bych si nedovolil tvrdit. V dobách, kdy se lámal chleba (druhá polovina 90 let) ohledně kancelářského software jsem s MS Office dělal, a MS Office byl lepší software jako celek - integrace, stabilita, rychlost, záběr, možnost automatizace - v tom byl MS Office výrazně lepší než konkurence. Bylo vidět, že Microsoft má dostatek peněz na vývoj. Jinak jaké speciální API potřebuje kancelářská aplikace? Ostatní kancelářské balíky byl mix samostatně možná špičkových aplikací - ale integrace tam dost vázla - každá aplikace měla vlastní makrojazyk nebo dost odlišný způsob objektů. Což v MS Office bylo původně také - MS Word, MS Access i MS Excel měli jiné verze Basicu a jiné API, ale relativně hodně brzo se to sjednotilo.

    V Microsoftu měli dost aplikací, které měly minimálně v začátcích pochybnou kvalitu - MS Outlook, MS Exchange a permanentně měli problém s bezpečností - nicméně MS Office bylo lepší než konkurence primárně funkčností, vyzrálostí. Velkou výhodou Microsoftu v 90 letech byla jeho velikost - a šířka portfolia, takže i když vydali slabý produkt, tak měli dost času a financí ten produkt dotáhnout a stabilizovat, případně koupě další aplikace nebo konkurence Microsoft finančně nezruinovala. Tomuhle ostatní dodavatelé nemohli konkurovat - a všichni odpadli, což je škoda. A US antimonopolní úřad zaúřadoval příliš pozdě - nicméně díky tomu, už na internet Microsoft monopol nemá.