Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Postřehy z bezpečnosti: pokračování CrowdStrike a problémy Secure Bootu. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 31. 7. 2024 23:01

    Lael Ophir

    Ke komentářům zasažených strojů. Má jít o 8.5 milionu strojů, a to opravdu není tak moc, protože jen Windows 10 a 11 běží na 1.4 miliardě počítačů. Problém je ale v tom, které počítače byly zasaženy. Představme si, že je odstaveno 8.5 milionu hráčů na Steamu, 8.5 milionu systémů průmyslové automatizace v elektrárnách, vodárnách a automobilkách, 8.5 milionu serverů běžících nějaké ERP, apod. Ty dopady se mezi těmi případy výrazně liší.
    V tomto případě šlo o zákazníky CrowdStrike, což jsou typicky velcí podnikoví zákazníci ze všech oborů, kteří ten SW používají jak na desktopech, tak na business critical serverech. Zatímco odstavení počítačů 8.5 milionu hráčů by si nikdo v podstatě nevšiml, tak v tomto případě šlo o dost značný problém.

    Jedna věc, kterou nechápu, je absence postupného uvolňování aktualizace. To dělá i MS: opravy uvolní nejprve pro menší množství strojů, a jen pokud to "přežijí", tak je uvolní pro další zákazníky. Nevím kolik těch koleček deploymentu MS dělá, ale myslím že minimálně tři.