Hlavní navigace

Názor k článku Postřehy z bezpečnosti: zubní kartáčky na nás (zatím) neútočí od Filip Jirsák - Kupodivu to potvrzení se může jet stejnou technologií...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2024 20:10

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Kupodivu to potvrzení se může jet stejnou technologií jako zadání.
    Může. A nebo se to nemusí dělat tak složitě, zadání třeba na 4 stránky vám pošle někdo, kdo vytváří to zadání, a šéf vám pak jenom ústně řekne: „Ano, takhle to udělej“. A nemusí vám celý ten e-mail číst.

    A pokud bys chtěl namítat, že za 50 let někdo může provést krypto útok pomocí kvantového počítače, tak, pro tvou informaci, už dnes existují nové šifry.
    Ne, namítat budu to, že elektronické podpisy v e-mailech se prostě neujaly. V málokteré firmě má každý svůj certifikát pro elektronický podpis. Webmaily elektronické podpisy vůbec neřeší, a používat elektronický podpis s Outlookem nebo Thunderbirdem je za trest. Když jsme ve firmě elektronicky podepsané e-maily ještě používali, potřebovali jsme to jednou za čtvrt roku a pár dní před tím byla vždycky secvičná, abychom vše rozchodili (a ne vždy se povedlo). Není to problém technologie, ale implementace, kdy Microsoft tak chtěl usnadnit práci s certifikáty, implementoval to do AD a Exchange, kde to nikdy pořádně nefungovalo a nikdo nevěděl proč – jediná rada bylo „počkej třeba do zítřka, třeba se to sesynchronizuje“.

    Vhodné technické řešení se liší obor od oboru ale vždy existuje.
    Ano, a ještě před rokem bylo jedno z těch řešení velmi snadné – zavolat si přes Zoom/Teamsy a potvrdit si to face to face.