Hlavní navigace

Názor k článku Pravidla pro tvorbu hesla: jaká hesla nejčastěji zkoušejí útočníci? od Danny - Ono to neni spatne, kdyz tu bezpecnost nekdo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2023 22:27

    Danny
    Stříbrný podporovatel

    Ono to neni spatne, kdyz tu bezpecnost nekdo resi - ale chce to proste u toho taky premyslet - a to i nad situacemi, ktere muzou byt rekneme... okrajove pripady, coz se malokdy deje. Kdysi pred lety takhle nejaky "bezpecak" resil EZS v nejmenovanem baraku... klasicky dvere se cteckou cipu, zadny turniket. Koule z obou stran, dvere zevnitr slo otevrit take jen kartou. Ale kamsi se nastavila podminka, ze dvere ve smeru ven muze otevrit jen karta, co prosla dovnitr.... fungovalo to skvele, dokud jednoho krasneho dne nejvyssi pan sef neprosel dovnitr s kolegou - ale pak tam zustal a uz nemohl ven, protoze si nepipnul :D Podotykam, slo o kancelare, zadne specialni rezimove pracoviste. A co na takove reseni by rikali hasici radsi neresme... :-) Kazdopadne - vysledkem bylo, ze se tahle blbost z EZS vyhodila. Jo, asi tam slo rozbit sklicko, vyndat klicek... ale to jsou presne situace, co nechce clovek resit, kdyz mu za zadkem hori. Ono je to ve finale stejne jako "klasicke" zamykani v bytovych domech na klic... ktere stale na mnoha mistech preziva a kdy na vas ti duchodci kolem koukaji jeste pres prsty, kdyz za sebou tim klicem v zamku neotocite.

    Ano, a i tady se da najit paralela k uvazovani v NUKIBu.... oni vam ten barak dokonale zamknou, tak ze nikdo neprojde nikdo ani dovnitr, ani ven... ale to ze tam mozna chcipnete, kdyz zacne horet uz proste neresi :-) Protoze prece kdyz tim klicem otocite a dvere zamknete, tak ten barak lip chranite. To je presne ta argumentace kolem password hashu a jejich hypotetickych uniku... ktera oduvodnuje ty periodicky vynucovane zmeny hesel. Stejne tak vam v tom baraku budou oduvodnovat, ze mate otocit klicem v zamku... kdy soucasne se neinvestuje do (klidne mechanickych) reseni, co tenhle problem vyresi taky - zvenci odemykate, zevnitr utecete stisknutim kliky... proste takovi ti klasicti "bezpecaci" s klapkama na ocich, co resi jen ten svuj jeden jediny problem a pritom hledaji zpusoby, jak to udelat pro sebe jednoduse (a levne).