Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Pravidla pro tvorbu hesla: jaká hesla nejčastěji zkoušejí útočníci? od Buldr - Hesla odpovídající bezpečnostním standardům s pravidelnou změnou ovšem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2023 15:19

    Buldr
    Zlatý podporovatel

    Hesla odpovídající bezpečnostním standardům s pravidelnou změnou ovšem zaměstnanci berou jako obtěžování a na tom bezpečnost také skončí, protože rychle se objeví papírek u monitoru, telefonu, nebo NTB s heslem pro přihlášení do systému (ADDS) a klíčenky. Tedy celá bezpečnost bude ta tam. Stejně tak nemůže mít Josef Novák heslo pepa007.

    Naštěstí existují tokeny (Yubikey NFC) která se dá kombinovat s heslem a výsledkem je maximální bezpečnost a minimální zátěž na uživatele. Ještě se to dá prokombinovat s TPM a klíčenkou a Pepa si klidně může používat heslo pepa007, protože bez tokenu je k ničemu.

    Navíc na token se dá navázat i docházkový systém, otevírání dveří … a nikomu nevadí, když bude mít na XY unikátních hesel jako např.: \dj1w/Z~@8bY}­Fm*cYkG7hZT*au­5.^.F ...

    Stejný boj jsem vedl s rodiči v důchodu, jedinou možností bylo pořídit jim na stolní počítač biometriku a oddělené klíčenky, jinak by si používali dál ty parodie na hesla. Nakonec to vyřešila čtečka Kensington zapíchnutá do USB na čelním panelu skříně, Windows Hello a KPM. Sdílený s telefonem a ani si nevšimli, že místo pepa1950 mají najednou složité heslo. Jediné čemu nezabráním je fakt, že jsou .... a klidně pošlou mailem heslo někomu jinému. Prý chce taky vidět fotky z dovolené. Ve své režii dokážu ošetřit, ale oni kamkoliv jinam bez šance.

  • 30. 11. 2023 16:50

    bez prezdivky ...

    A ted se zamysli, s cim vsim ti ten tvuj token fungovat vubec nebude. 2/3 dodavatelu naprosto cehokoli si na me chodeji stezovat, kdyz po nich chci, prihlasovani vuci ldapu. Kdybych po nich chtel HW token, tak se mnoztvi dodavatelu smrskne na krasnou 0.

  • 1. 12. 2023 9:21

    Danny
    Stříbrný podporovatel

    Takze priznavate, ze mate dodavatele ze stoleti pary neschopnych inovaci :-) Standardizovana reseni, kterak tyhle veci integrovat existujo a jsou dokonce opensourcovana.

  • 1. 12. 2023 16:30

    Buldr
    Zlatý podporovatel

    Mně úplně ke spokojenosti stačí ISV certifikace, což mají všechna provozovaná zařízení a tím je vyřešena základní funkce a přirozeně i plnou integraci pod Windows Server ADDS s centrální správou, včetně TPM.

    Prostá elegance centrální správy řeší situace, kdy se Yubikey (NFC) prostě rozbije. Nejběžnější příčinou fyzické výměny tokenu zůstává rozdrcení a děje se to proto, že klíče i s token ležící na vaně kufru přizdí 20-30 kg kufr či brašna s nářadím. Rezervní klíče jsou dávno v systému a přirazení konkrétní osobě zabere pár vteřin. Mnohem déle trvá slovní hromobití spojené s fyzickým předáním.

    Tím chci říci, že všechny telefony Samsung, notebooky HP Elitebook, Panasonic Toughbook, stolní počítače HP Elitedesk, Jablotron, NFC čtečky ovládající zámky … s tím zkrátka fungují. Jistě, první kdo přijde do práce musí použít fyzický klíč, zbytek už se courá jen prostým přiložením Yubikey k čtečce a rovnou se tím řeší i docházkový systém. Mimochodem největší hloupost je docházkový systém založený na biometrice, protože ruce řemeslníků vypadají různě a čtečky s tím mají zatraceně velký problém, proto je NFC token lepším řešením, které vylučuje problémy se stavem jejich rukou. Modernější a pohodlnější verze SmartCard. Otisk prstů je zkrátka u řemeslníků dost nespolehlivé řešení.

    Jasně, jsou dodavatelé, kteří 2FA nepodporují, ale pořád jsou tu klíčenky, kde ty hesla uložena jsou a nemusí si je pamatovat, protože se vše děje automaticky. Pravdou je, že u většiny dodavatelů se to řeší telefonem a mailem, protože se osobně znáte a jste neustále v kontaktu (Socomec, Hager, Schneider ...) a domlouváte s konkrétními lidmi. To platí i o velkoobchodních partnerech, které dodávají svorkovnice, svorky, vodiče, kde je to zase osobní přístup a třetím typem dodavatelů jsou velkoobchody, kam si osobně zajedou (zapomněli, urgentně potřebují) a hezky si to vyzvednou na místě. No vlastně za ty roky už je to také skoro osobní, protože ten okruh je vlastně neměnný.

    Určitě vymyslíš dalších 100+1 důvodů, proč je to úplně k ničemu a proč to nemůže nikdy fungovat. SC jsem na firmě používal 10 let, poslední 3 roky jsem přešel na Yubikey NFC a když se čtečka strčí nízko, tak nemusí ani tahat klíče z kapsy montérek. Nikoho to neotravuje a bezpečnost i automatizace je podstatně někde jinde, než kdyby měli spoléhat jen na hesla. A to jsme malá firma, spíš rodina, kde nás není ani 25 a jde to. Vlastně ono to není vůbec drahé, protože zdravá firma si ty pořizovací náklady hravě zaplatí.

    P.S.: S iPhone a Yubikey bývalo dost problémů, to už by mělo být vyřešení, ale i tak jsou firemní telefony Samsung (dlouhodobě), protože ve správě a podpoře jsou nejdál. Teď sice kupuji HP, ale úplně stejně spolehlivě funguje Dell.

    1. 12. 2023, 16:35 editováno autorem komentáře