Hlavní navigace

Názor k článku Přehled a vývoj PHP frameworků od Jiří Knesl - Dobrý den, PHP framework můžete vnímat jako ucelenou sadu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2008 7:18

    Jiří Knesl (neregistrovaný)
    Dobrý den,

    PHP framework můžete vnímat jako ucelenou sadu knihoven, které pokrývají určitou skupinu aplikací, které můžete v daném frameworku vytvářet. Velice jednoduše řečeno, framework je skupina knihoven a kód, který je propojuje.

    Výhodou frameworku oproti tomu, kdy si programátor jen stáhne knihovny z internetu, je jednotná struktura příkazů, harmonický vývoj všech komponent tak, aby do sebe stále zapadaly (u neprovázaných knihoven na kompatibilitu programátoři zpravidla kašlou).

    Další výhodou bezesporu je, že lidé přicházející do diskuzí a píšící autorům, že ten a ten framework se pro danou činnost nehodí, autoři mohou zárověň měnit celou řadu knihoven naráz, takže i ten vývoj je pak účelnější a programuje se jen to, co je nutné.

    Mě se osvědčil na weby, kde hodně pracuji s různými seznamy a daty CakePHP, na galerie, blogy, rychlé navržení webu Code Igniter, na intranety se jeví jako dobrá volba QCodo.

    Nehledě na to, že řadu frameworků vyvíjejí velice kvalitní programátoři (třeba i placení za to, že budou přímo vyvíjet framework), takže vznikají propracované řešení používající OOP v PHP 5 na vysoké úrovni, s použitím návrhových vzorů. Takový framework může i méně zkušeného programátora vést a nutit ho, aby psal čitelnější a udržovatelnější kód. Samozřejmě toto platí jen omezenou měrou, protože kdo píše jako prase, bude jako prase psát ve všem. :)