Hlavní navigace

Názor k článku Přehled a vývoj PHP frameworků od Rejpal - "Klad? Jako ze muzete prerazit metodu existujici tridy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2008 16:52

    Rejpal (neregistrovaný)
    "Klad? Jako ze muzete prerazit metodu existujici tridy misto abyste musel tu tridu rozsirit? Pokud naprosto evidentni poruseni zasady zapouzdreni povazujete za vyssi objektovost, tak prosim"

    Možná není "vyšší", ale spíš "širší", totiž úplnější. Každý seriózně použitelný reflexivní systém nějak "zapouzdření" porušuje, a plně objektový programovací systém tedy již z definice nemůže nikdy poskytnout úplné "zapouzdření" všeho, protože jinak by nemohl měnit sám sebe (přidat metodu do systému by musela nějaká "vyšší moc", ale to popírá požadavek, že systém tvoří pouze objekty, co si navzájem předávají zprávy).

    K našemu velkému štěstí "zapouzdření" není (na rozdíl od skrývání informace, extrémně pozdní vazby a předávání zpráv) podmínkou pro objektové programování. Máte mozek vymytý příliš velkým množstvím Kávy a Cé plusrovnáse jedna, které ve světě programovacích paradigmat mají vlastní píseček, jenž bych označil výrazem "jazyky s omezenou podporou objektového návrhu", určitě ne výrazem "objektové jazyky". Doporučuji terapii studiem díla Alana Kaye na Večerní škole Smalltalku.