Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Přehled a vývoj PHP frameworků od danaketh - Nesouhlasím s tvrzením, že nemá smysl psát si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2008 11:04

    danaketh (neregistrovaný)
    Nesouhlasím s tvrzením, že nemá smysl psát si vlastní framework. Pokud má člověk dost času, tak to rozhodně význam má, jelikož je to krásná možnost, jak dále rozvíjet své znalosti a schopnosti. Nicméně na druhou stranu uznávám, že vyvíjet dnes nový framework za účelem jeho dalšího šíření asi nemá valný význam. Jako studijní projekt je to ale myslím dobrý nápad. Otestujete si tím, zda máte takové znalosti, abyste dokázal něco takového stvořit :)

    Jinak postrádám zmínku o Perlu, který se také hojně využívá, především u robustnějších aplikací, kde by použití čistého PHP bylo neefektivní nebo příliš složité. Osobně si zatím stačím s PHP, Perlem a Pythonem. Ruby mi k srdci nepřirostlo ale ještě mám v plánu se mu podívat na zoubek - nezatracovat něco bez podrobnějšího prozkoumání - tím se řídím.

    S Javou jsem se nezkamarádil i přes množství pokusů a u .NET mi vadí nutnost si pořídit Windows (naštěstí mám jeden stroj s WinXP k dispozici), jinak se mi současná verze 3.5 docela líbí (je to jedna z mála věcí, které se MS povedly).

    To je zase sloh :) Myslím, že pozice PHP rozhodně není neochvějná, byť jej používá poměrně široké spektrum webů. S PHP6 jsem se zatím neseznámil, takže nemohu soudit jestli to bude katastrofa nebo ne, nicméně tohle se prohlašovalo o každé nové verzi a nakonec se žádný úpadek a odliv programátorů nekonal. Bohužel, jednoduchost PHP je jedna z příčin, proč je internet plný mizerných PHP aplikací od začínajících progamátorů. A pak si hledejte něco, co je vážně k užitku...
  • 28. 3. 2008 11:16

    Václav Stoupa (neregistrovaný)
    Na téma "Proč psát nebo nepsat vlastní framework" se chystám na našem blogu brzy napsat článek. Zhruba bych to shrnul tak, že pokud píšete vlastní framework, tak rozhodně neusnadňujete práci dalším kolegům, kteří se ho budou muset naučit. Zpravidla bude bez dokumentace. Ano, jeho vývojem, se naučíte hodně o fungování jazyka.

    Lepší je ale podle mě nějaký stávající framework prozkoumat ze zdrojáků do hloubky a když mě napadne lepší řešení tak ho prostě komunitě navrhnout. Nebo samozřejmě stávající framework dále rozšiřovat. To pomůže všem lidem, kteří ten nástroj používají a zpětně také mě.

    Statisticky to můžete vzít tak, že tisíce programátorů jsou entity, které ovlivňují entropii nějakého systému a čím více a čím schopněji ho budou ovlivňovat, tím se ten systém bude stávat "bug free" a použitelnější. Proto pokud máte PHP rádi a chcete ho zachovat před ostatními jazyky, není lepší cesty než se snažit všechny dobré nápady, které máte zapojit do již hotových TOP nástrojů a tím je vylepšovat.
  • 28. 3. 2008 11:29

    danaketh (neregistrovaný)
    Pravda. Bylo to myšleno tak, že psát "pro sebe" není na škodu. Ovšem psát nový framework na produkční weby, na kterých pracuje více lidí je dnes skutečně zbytečné. Já si dokumentaci pečlivě tvořím, protože jsem hlava zapomnětlivá a když se pak na něco podívám třeba po měsíci, tak nevím k čemu jsem to vlastně implementoval. Takže raději komentuji a přidávám odkazy na dokumentaci.

    Snažím se, snažím... :) Jen kolikrát není čas nebo člověka napadne něco, co už někdo dělá :) Takže se zapojuji spíš do bug reportu a případného navrhování oprav pro dané bugy. Invence mi moc nejde :)
  • 28. 3. 2008 19:39

    Messa (neregistrovaný)
    Když se ten framework napíše dobře, s vhodnou mírou a vkusem, pak získáte pro svou práci ten nejlepší nástroj. Pokud pracujete v týmu, pak asi nejlepší bude vyvíjet ten framework v tom týmu (jedním slovem: organizovaně). Prostě to nesmí být obluda, ale "jen" věc, která poskytuje těch pár vlastností, které každý webdeveloper od frameworku očekává a tak nějak podvědomně ví, jak by měly fungovat (pokud je to dostatečně zkušený webdeveloper). Bohužel framework nejde začít psát hned po dočtení "Programování pro zelenáče", chce to nějaké zkušenosti s problémy, které je potřeba řešit a nejlépe i s již existujícími frameworky.

    Smysl open-source vidím v tom, že si za jistých podmínek můžu vzít co chci a dělat s tím téměř cokoliv. Ne v tom začít něco někomu vnucovat, proti tomuhle jsou OS projekty dokonce i dost imunní :-) Navrhovat komunitě je zajímavý nápad, schválně by mě zajímalo, kolikrát se vám už podařilo tu komunitu naklonit vaším směrem. Let's flame: bug free a použitelnost není o tom, že na tom dělá tisíc programátorů, ale o tom, že se to dělá pořádně - což se v praxi většinou vylučuje.
  • 29. 3. 2008 8:11

    Jiri Knesl (neregistrovaný)
    Z ekonomickeho hlediska je casto psani frameworku nadbytecne. Psani frameworku je prace, kterou vam nikdo nezaplati. Konkurence, ktera si stahne hotove reseni, si usetri tisice hodin prace, cimz ziska konkurencni vyhodu.