Hlavní navigace

Přehráváme, stahujeme a konvertujeme video z webu

2. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Celkový podíl videí všeho druhu na veškerých datových přenosech stále roste, proto není divu, že se nám pro duo nejpopulárnějších prohlížečů objevila i řada zajímavých pluginů, z nichž dnes vybereme jako obvykle pár opravdu povedených kousků: jak stahovat a konvertovat videa z YouTube a podobně.

Mozilla Firefox

Download Flash and Video

Nástroj, s jehož pomocí lze stahovat videa i Flash na jediné kliknutí. Dle názoru některých uživatel jediný nástroj opravdu rozumně kombinující stahování videa a Flashe. Stáhnout se dá prakticky vše – od online her na Facebooku, až po videa na všech známých webech (a nejen těch): YouTube, Dailymotion, Google Videos, Facebook, Metacafe, MySpace Video, Break.com, Blip.tv, MyVideo.de, Spike, vimeo.com, YourFileHost, zippyvideos.com, pornotube.com, yikers.com, revver.com, kontraband.com, badjojo.com, collegehumor.com, blastro.com, dachix.com, pornhub.com, redtube.com…

Obsluha rozšíření je velmi jednoduchá a v podstatě spočívá v klepnutí na jedinou ikonu ve statusbaru.

Poslední verze: 0.1, domovská stránka

Fast Video Download

Rozšíření vzniknuvší na základě softwarového titulu Freecorder 4. I tento plugin podporuje všechny představitelné weby a k jeho jednoznačným kladům je nutno určitě přidat to, že lze video stahovat ve více formátech a též i přímo hledat díky integraci video-serverů do vyhledávání.

Poslední verze: 4.0.1, domovská stránka

TweakTube

Jestliže se zdržujete převážně ve vodách YouTube, pak vám jistě přijde vhod i plugin rozšiřující funkce a možnosti tohoto nejoblíbenějšího serveru. TweakTube zvládne kromě vizuálních změn rozhraní YouTube (výraznější ovládací prvky) také třeba to, že se videa nezačnou automaticky přehrávat (velmi iritující prvek ve větším množství…), jde s jeho pomocí stáhnout videa ve formátech MP4, FLV, 3GP a MP3, popřípadě automaticky škálovat všechna videa do nejvyšší možné kvality a rozlišení. Samozřejmostí je i vytvoření linku pro download nebo automatické vložení dalších videí při listování podobnými a pěkná řádka dalších dalších praktických detailů.

Poslední verze: 1.0.4, domovská stránka

Media Converter

Jestliže vás nicméně zajímá pouze to, video si stáhnout a rovnou jej i zkonvertovat bez pomoci externího programu, pak jste u doplňku Media Converter správně. Downloaderů videa existuje přibližně miliarda, ovšem právě Media Converter vám umožní převést si video rovnou do vámi preferovaného formátu (třeba do toho, který zvládá vaše mobilní zařízení). Prý zatím určitě funguje s youtube.com, blip.tv, break.com, dailymotion.com, livevideo.com, metacafe.com, myvideo.de, veoh.com + časem pravděpodobně i s dalšími weby.

Poslední verze: 1.0.3, domovská stránka

Download Youtube Videos HD

Základní funkcí doplňku je stahování videí na YouTube v HD rozlišení (1080p & 720p/HQ) a to ve formátech MP4, FLV nebo 3GP. Sbírka podporovaných webů je i tentokrát docela ucházející: Dailymotion (HQ MP4, FLV), Megavideo (HD/HQ FLV) Google (HQ MP4, FLV), Vimeo (HQ MP4) Break (HQ MP4, FLV), Veoh (HQ MP4, FLV), Metacafe, Spike, Myspace, Facebook, Current, Redtube…

Poslední verze: 1.2, domovská stránka

Google Chrome

Auto HD for YouTube

Jak napovídá jméno u toho rozšíření, pokud si jej přidáte ke svému prohlížeči Google Chrome, budou se vám videa na YouTube automaticky spouštět v HD kvalitě (pochopitelně, pokud to bude aspoň trochu možné). Rozšíření lze nicméně vnutit i jiné nastavení nežli právě HD.

Poslední verze: 2.2.1.186, domovská stránka

Turn Off the Lights

Praktické rozšíření, které umí jednu příjemnou věc – po klepnutí na ikonu lampy se celá obrazovka ztmaví a vás nebude při přehrávání videa nic rušit. Opětovné klepnutí vrátí obraz do normálu. Plugin podporuje všechny nejznámější video-servery, HTML5 video, detekci Flashe a řadu nastavení, jak svoji zkušenost dále prohloubit změnou barev apod.

Poslední verze: 2.0.0.2, domovská stránka

Stop Autoplay for YouTube

I v tomto případě má čtenář zběhlý v jazyce Shakespearově jasno: plugin, který zajistí, že se po otevření nějakého YouTube videa toto automaticky nezačne přehrávat. Jestliže máte ve zvyku otevírat si videí více najednou a až posléze je prohlížet, jistě budete souhlasit, že je otravné 30× za sebou tisknout pauzu.

Poslední verze: 0.11.2.28, domovská stránka

YouTube Music Video Lyrics

Velmi zajímavý plugin, jež je schopen k hudebnímu videu (popřípadě samostatné písničce) ukázat slova písně vyhledaná skrze nejpopulárnější „lyrics“ weby. Funkce sice zatím spolehlivě funguje jen pro angličtinu, na jiných jazycích se prý ale pilně pracuje…

Poslední verze: 1.1.0, domovská stránka

Video Zoom Extension

Další praktická drobnost, jež vám umožní libovolně přiblížit nějaký element na stránce. To se hodí zejména tehdy, pokud chcete zároveň dělat i jinou věc, než jenom sledovat fullscreen video. S pomocí CTRL + Enter lze video (či jiný prvek, nad kterým držíte kurzor myši) klidně zvětšit i na celé okno (neplést prosím s celou obrazovkou…).

Poslední verze: 0.4, domovská stránka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.