Hlavní navigace

Názor k článku Příští revoluce linuxového desktopu: dosáhl vrcholu nebo je ještě kam jít? od peci1 - Z meho pohledu jedna velmi opomijena revoluce -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2023 10:37

    peci1
    Stříbrný podporovatel

    Z meho pohledu jedna velmi opomijena revoluce - KDE Connect. Kdo nezna - je to plugin do KDE i Gnome (ano, ac ma KDE v nazvu) a dokonce i na Windows, ktery umozni jednoduche propojeni s Androidim telefonem.

    Tim "jednoduche" nemyslim funkcne trivialni, ale jednoduche na instalaci i rozjeti. Nainstaluju Gnome plugin, nainstaluju androidi appku, kliknu na find devices, na PC odklepnu sparovani, a je to.

    Funkcne je to naopak mnohem lepsi nez cokoliv, co jsem zatim videl na Windows, vcetne oficialni MS appky na sparovani Androidu. Umi to posilat soubory (po wifi!), sdilet clipboard obema smery, cist a psat smsky z PC, muzu pouzivat mobil jako mys nebo mys a nebo PC klavesnici psat na mobilu. Tusim, ze tvrdou konkurenci pro tohle bude Appli svet, ale tak uz to proste je. Nicmene ve win/linux svete mi tohle prijde dost revolucni.

    PS: tenhle tyden jsem zkusil oficialni Nearby Share appku od MS. Skoro to nefunguje. Bez prihlaseni k MS uctu (ac tvrdi, ze ma fungovat), nefungovala vubec. S prihlasenim uz telefon nasla, ale podle rychlosti prenosu souboru tipuju, ze to bezelo po bluetooth. A prenesl se tak kazdy druhy soubor. S KDE Connect klidne kopiruju 50-100 Mbps podle kvality wifi.