Hlavní navigace

Názor k článku Příští revoluce linuxového desktopu: dosáhl vrcholu nebo je ještě kam jít? od Jiří Eischmann - Důvod je tento: v době, kdy Linux začal...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2023 15:19

    Jiří Eischmann

    Důvod je tento: v době, kdy Linux začal být na desktopu rozumně použitelný pro běžné uživatele (~2005), byl desktopový trh dávno obsazený. Na drtivé většině počítačů jsou předinstalované Windows a běžný uživatel to dál neřeší -> všichni používají Windows -> výrobci nemají motivaci ve větší míře předinstalovávat cokoliv jiného.

    Jak je těžké prosadit se na obsazeném trhu, si zkusil Microsoft, který přes investice v řádech miliard dolarů s Windows Phone pohořel. A ukazuje to i Google s ChromeOS, který se taky přes velké investice dostal na o trošku větší podíl než má Linux. Rostl podíl macOS, ale tam je to především díky síle iPhonu, který vtáhne zákazníky do ekosystému Applu a je pro ně podstatně jednodušší si pak pořídit macOS. Dokud nebyl iPhone, měl macOS roky podobně malý podíl jako Linux.

    Můžeme se bavit o tom, co Linuxu chybí, nebo jestli se to či ono dělá na Linuxu obtížněji než ve Windows nebo Macu, ale primární důvod, proč má Linux tak malý tržní podíl, je vnější.