Hlavní navigace

Názor k článku Pumpkin oživuje PalmOS, Linux Mint pracuje na vzhledu od fanoush - Nebyly to ARMy, ale m68k platforma jako treba...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 9. 2021 1:20

    fanoush

    Nebyly to ARMy, ale m68k platforma jako treba Amiga nebo ten classic Mac. MMU to nemelo (viz taky uClinux ).

    Novejsi OS >=5 byly sice ARMy (a mely MMU) ale cele to stejne jelo PalmOS appky v emulatoru m68k kvuli zpetne kompatibilite. I nove appky pro OS5 bylo doporuceno kompilovat porad do m68k kodu protoze rychlost emulace byla dostatecna. Pripadne slo optimalizovat jen nektere vypocetne narocne kousky. Ale i z takoveho nativniho kodu jakekoliv volani OS muselo jit zpet pres 68K emulator.

    Plne ARM nativni appky bez vetsiho nebo mensiho hlavniho kusu v m68k kodu oficialne psat neslo. Neoficialne jo. Nektere appky primo v ROM byly nativni takze bylo jasne ze to nejak jde a pozdeji existovalo neoficialni SDK ktere vicemene fungovalo (PalmOS5RESDK http://www.mobile-stream.com/devzone.html ). API pak bylo stejne jako v m68k jen byl kod ARM nativni. Ale absolutne nepodporovane firmou Palm. Mimochodem m68k je typicky big endian narozdil od ARM a x86 takze pri tom prepinani emulace a volani tam a zpet se kazda 16,32bit hodnota/pointer musela konvertovat. U API ktere pouzivalo nebo vracelo slozitejsi struktury to bylo docela peklo.