Hlavní navigace

Redox OS má webový server, Debian vylepšuje APT

19. 8. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Redox OS
Redox OS představil nový webový server a schopnost vytvářet binární soubory. Vývojáři Debianu vylepšují a zrychlují správce balíčků APT. Vydání Ubuntu 24.04.1 LTS muselo být odloženo kvůli objevení řady chyb.

Redox OS představil nový webový server

Projekt Redox OS vyvíjí moderní evoluci Unixu napsanou v jazyce Rust využívající princip mikrojádra. V červencovém zpravodaji projektu jsou uvedeny některé milníky ve vývoji projektu, včetně přidání webového serveru a schopnosti systému Redox OS vytvářet binární soubory, které běží na operačním systému. Simple HTTP Server je pokročilý webový server HTTP napsaný v jazyce Rust.

Přispěvatel Bendeguz Pisch server zprovoznil a úspěšně obsloužil webové stránky. Vylepšuje také port Apache HTTP Server. Bylo také použito několik oprav v kódu UEFI systému Redox, které by měly umožnit spuštění operačního systému ve více prostředích.

Redox OS

Vývojáři Debianu vylepšují APT

APT (Advanced Package Tool) je jednou z nejrozšířenějších voleb mezi různými správci balíčků, které najdete hlavně v Debianu a odvozených distribucích. Nedávná aktualizace přinesla verzi APT 2.9.3, která byla dodána s experimentálním řešitelem závislostí nazvaným Solver3, který se má v blízké budoucnosti stát výchozím.

Solver3 je algoritmus pro řešení závislostí pro APT, který začíná s prázdnou sadou balíčků, postupně přidává všechny ručně nainstalované balíčky a pak automaticky instaluje všechny chybějící balíčky, aby vyřešil závislosti. V testech, které vývojáři Debianu provedli, dochází ke 40% zlepšení času sestavení ve srovnání se stávajícím řešitelem.

APT na DebianuAPT na Debianu

Vydání Ubuntu 24.04.1 LTS odloženo

Vývojáři chtěli vydat Ubuntu 24.04.1 LTS v pondělí 19. srpna, ale museli vydání odložit kvůli objevení řady „chyb s vysokým dopadem na aktualizaci“. Výsledkem je, že Ubuntu 24.04.1 LTS má být nyní vydáno ve čtvrtek 29. srpna.

Těch, kteří již používají Ubuntu 24.04 LTS, se toto zpoždění nedotkne. Bodová vydání Ubuntu jsou důležitou součástí LTS v tom smyslu, že pravidelně obnovují instalační obraz (ISO) a integrují všechny opravy chyb a aktualizace, které byly od vydání vydány jako aktualizace softwaru.

Ubuntu 24.04 LTS

CrowView Note

Na Kickstarteru běží kampaň na podporu zařízení CrowView Note. Jedná se o přenosný monitor s klávesnicí a vestavěnou 5000mAh baterií, který nemá ani procesor ani paměť.

CS24 tip temata

Přes USB-C k němu můžete připojit svůj telefon nebo jiné zařízení (s možností si jej i nabít) a proměnit jej tak v desktop. Cena zařízení začíná na 119 amerických dolarech (2700 českých korun).

CrowView NoteCrowView Note

Nově vydáno

Vyšel IPFire 2.29 Core 187, nové vydání operačního systému pro firewally založeného na Linuxu. Gnoppix, distribuce založená na Debianu a Kali Linuxu, kterou lze spustit z DVD, USB flash disku nebo z místního disku vyšla ve verzi 24.8.1. GhostBSD, uživatelsky přívětivý desktopový operační systém založený na FreeBSD je k dispozici ve verzi 24.04.2. Vývojáři na Arch Linuxu postavené distribuce Bluestar Linux oznámili nové vydání s číslem 6.10.3.

GhostBSD 24.04.1GhostBSD 24.04.1
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.