Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Revoluce: Microsoft vydává DirectX pro Linux (ale jen pro Windows 10) od alex6bbc - jsou veci, ktere i jako linuxak uznavam, ze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2020 22:15

    alex6bbc

    jsou veci, ktere i jako linuxak uznavam, ze by microsoft mohl vtelit do vlastni distribuce. jako je mac os uz dnes unixovym systemem, tak by i windows mohly mit unixove streva, vzdyt i android je linux.

    mame gcc, clang, proc by nemohl byt v linux/unixu dalsi kompiler msvc s visual studio (ktere opravdu chvalim). co by bylo vhodne opustit je win32 api. zase jsem zastance, aby pokracovalo C#. stejne v cem je microsoft dobry tak to jsou spise aplikacni veci, jako office.

    a proc by nemohli do linuxoveho kernelu zamontovat svoje bejkoviny, ani nevim v cem se NT kernel lisi od linuxu, scheduler by mohli mit svuj, IO ovladani taky, takze propojeni by mohlo fungovat.

    ja jsem zastance myslenky, ze by microsoft nad linuxem postavil vyssi urovne ekosystemu.

  • 23. 5. 2020 0:11

    Martin Dráb
    Stříbrný podporovatel

    > mame gcc, clang, proc by nemohl byt v linux/unixu dalsi
    > kompiler msvc s visual studio (ktere opravdu chvalim). co by

    Myslím si, že na tom pracují. Je to logický krok, který jim dovolí pokrýt další segment.

    > bylo vhodne opustit je win32 api.

    Ano, některá API jsou dost ošklivá (z mojí zkušenosti hlavně ta týkající se GUI/grafiky), ale zejména ta týkající se základů (práce se soubory, procesy, synchronizační primitiva, asyhcnronní operace...) mi často přijdou mnohem lepší než třeba POSIX.

    > a proc by nemohli do linuxoveho kernelu zamontovat svoje
    > bejkoviny, ani nevim v cem se NT kernel lisi od linuxu,
    > scheduler by mohli mit svuj, IO ovladani taky, takze propojeni
    > by mohlo fungovat.

    Je to jen můj dojem (neznám linux kernel, WIndowsí ale ano), ale přijde mi, že by z toho pak byl jeden velký bordel. Jsou tam rozdílné principy/myšlenky. Microsoft se třeba snaží svůj kernel hodně modularizovat; přístup linuxu mi přijde v porovnání s tím dost monolitický (samozřejmě, jsou tu moduly a velké možnosti nastavení). Dále má Windowsí kernel velmi stabilní API (cca 20 let), takže pokud výrobce nezmrší své ovladače, nebo se zrovna nejedná o oblast, která začala být deprecated a po pár verzích zmizela, vše funguje nezávisle na verzi jádra (několikrát jsem narazil i na případ, že ovladače "nefungovaly" pouze kvůli kontrole na verzi systému v instalátoru). Toto API je poměrně mocné -- dokážete i volat (a je to dokumentované) funkce exportované jako systémová volání.

    Samozřejmě tu je trošku problém v tom, že Windows NT byly navrhovány cca 30 let zpátky, takže do kernelu od té doby přibylo spousta zlepšováků, optimalizací a různých podpůrných rozhraní, která z původního dost čistého návrhu dělají poměrně solidní guláš :-). ALe to se po čase stává každému většímu kusu software.

  • 23. 5. 2020 0:12

    Ziktofel

    M$ scheduler stoji za dve veci, viz Ryzen9 a Threadripper, nedokaze si spravne poradit s jejich cipletovou architekturou

    A pokud je to neschopnost si poradit spravne se nekteryma modernima architekturama, tak to muze bejt duvod k tomu postupne opustit NT kernel, prece jenom udrzba toho musi stat desnej majlant