Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Sbližování Linuxu s Windows běží dál od Mintaka - To, že běžného uživatele nezajímá OS ale programy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2024 10:03

    Mintaka

    To, že běžného uživatele nezajímá OS ale programy v něm jsem říkal už před 1/4 stoletím.

    S tím, že jsme dosáhli nějakého "vrcholu" rozhodně nesouhlasím. Z fleku bych popsal desítky věcí, které by si v OS a přidruženém ekosystému zasloužily posunout.
    Mnoho technologií, které už se v některých OS vyskytly, nebo byly slibovány, dodnes mainstreamově nemáme.

    Zaseklost v některých konceptech, neschopnost je zavrhnout, postavit je významně lépe a prosadit je, toť megakoule na obou třech nohách.
    Jako příklad si vezměte třeba rozložení klávesnice, které je navržené tak, aby na něm nešlo psát moc rychle a nezasekávaly se nožičky (sic!) mechanického psacího stroje. Jasně, máme tu skoro století Dvorak, ale kdo ho skutečně používá? Nebo klávesnice DataHand z roku 1990, která je v mnoha parametrech lepší než to co miliony lidí šmudlí před sebou.

    Optika "falešného horizontu" nebo "vrcholu" je možná dána tím, že mnozí z nás zestárli a evoluční vývoj po spirále nám už nepřijde tak zajímavý.

  • 19. 4. 2024 11:22

    bez_přezdívky

    Ale to máš trochu popletený... Ty mluvíš o věcech nezávislých na OS.
    Věci kolem klávesnice znamenají změnu návyku ohromně velkého množství lidí a obměnu všech klávesnic. Je to proces odhadem na 20let, protože nemusíš měnit software, ale lidi.

    Každopádně, toto není nic, co by souviselo s operačním systémem.

  • 19. 4. 2024 14:59

    Mintaka

    ...nepochopili...

    Ano, mluvil jsem o "zaseknutosti v konceptech" a jako příklad jsem uvedl, lépe pochopitelnou, situaci s klávesnicí.

    Pokud chcete podobné příklady více na tělo OS, nuže namátkou:

    * proč je stále problém spouštět aplikace z jiných platforem
    * proč je problém vytvářet multiplatformní aplikace nezávislé na OS
    * proč má běh dnešního OS sežrat taková kvanta RAM a místa na disku
    * proč stále řešíme triviální a tisíckrát opakované bezpečnostní problémy
    * proč je komplikované zmigrovat OS na jiný počítač

    Na každou z těch otázek můžete vymyslet spoustu "chytrých zdůvodnění a výmluv" a bude to v podstatě jen podporovat onu "zažranost konceptů".

    Zkrátka současný stav za "vrchol" rozhodně nepovažuji a doufám, že jím ani není.

  • 20. 4. 2024 9:10

    martinpoljak

    Polovina z toho, co jste vyjmenoval s žádnými "koncepty" opravdu nesouvisí a úspěšně diskutovat by šlo i o té druhé polovině.

  • 20. 4. 2024 11:37

    Mintaka

    Prošel jsem si cestu od počítačů, které žádný OS neměly, dobu, kdy funkce OS zastávaly různé BIOSy, přes éru OS fanatismu, kdy nás OS silně determinoval v mnoha ohledech až do pestré současnosti kdy je OS rozprostřen od firmware v SOCkách, přes bohaté desktopy (kde s autorem souhlasím, že se funkčně sbližují), virtualizaci, emulace, kontejnerizace všeho druhu až k SaaS, kde nás zase od toho OS drží v povzdálí.

    V mnohých ekosystémech je role OS doplňována, či úplně nahrazena běhovými prostředími typu JVM, .NET, interperty, Node.js, jádrem web browseru a jeho službami, v cloudech smečkou dalších technologií.

    Takže nejspíše je náš nesoulad a nepochopení dílem toho, že každý koukáme na pojem OS a jeho funkce odlišně.

  • 20. 4. 2024 14:22

    balkovic

    Už sa veľakrát usilovali spraviť univerzálny operačný systém, ktorý nie je obtruzívny, je úplne transparentný pre aplikácie a veľmi jednoduchý. Aj samotný Steve Jobs taký chcel spraviť. Len sú dôvody, prečo sa to nepodarilo.

    Vždy je treba v systéme nejak reprezentovať samotné dáta a manipuláciu s nimi - napríklad moja mama má problém pochopiť niekoľko druhov pamätí, lokálny filesystém a úložisko v cloude. Nikdy poriadne nevie, čo kde má. A urobiť univerzálny operačný systém na všetko, aby to išlo dobre, je tiež problém. O používateľskom rozhraní a rôznych metaforách už ani nehovorím ...

    Pokusov od zeleného stola, ktoré sa pokúšali vytvoriť jeden a ten správny štandard bolo veľa. Teraz už to funguje nejak evolučne a tak trochu divne. Ale postupne konvergujú tie veci k sebe.

  • 22. 4. 2024 3:51

    Mintaka

    ??? niekoľko druhov pamätí, lokálny filesystém a úložisko v cloude ???

    Prečo by to mala Mama chápat?

    Mojí mámě jsem před 15 lety pořídil noťas, nainstaloval tam Xubuntu a dodnes na něm (+ RAM +SSD +aktualizace na nové veze) funguje dodnes.

    Co ji zajímá je FF, LO, VLC, něco na fotky a složka Dokumenty.
    Za dob Covidu to ještě byl Zoom, Teams, a dřív Skype, dnes meet.vpsfree.cz (díky za něj).

    Nějaké další hraní a tunění OS běžně uživatelé nepotřebují.
    Často ani netuší že tam nějaké takové možnosti jsou, a je na nás "adminech" a "poučenějších uživatelích", abychom jim, na základě znalosti jejich potřeb a schopností, OS a aplikace doladili.

    Standardizace a interoperabilita v podobě POSIXu nebo IBM PC byla a je natolik prospěšná, že už dávno měly být postihovány pokřivenosti a vendor-lock brutality typu Android, Google Play, App Store, ale i další "otrocké" nástroje typu Steam, Epic, ... které nutí uživatele uzavřít do jednoho ekosystému a dojit ho jako krávu.

    Nejde o to vytvořit jediný správný OS, stejně jako nejde o to mít jediný správný audio přehrávač, nebo grafický editor.

    Názor typu "však to nemusíte používat když s tím nesouhlasíte" bohužel není pravdivý.

  • 23. 4. 2024 21:42

    balkovic

    >>>""??? niekoľko druhov pamätí, lokálny filesystém a úložisko v cloude ???
    Prečo by to mala Mama chápat?""

    Lebo operačné systémy jej nevyberám ja a veci, ktoré si kupuje, to robia kadejako. Je pekné, že dáte svojej mame xubuntu, ale to by tej mojej nevyhovovalo, keďže potrebuje mať MS Office, na ktorom zarába peniaze. A taktiež chcela android na telefóne, tak to má. A nikdy nevie, kde čo má, má v tom zmätok.

    POSIX je rovnák na ohejbák, tak isto ako ďaľších niekoľko štandardov. Svojho času Microsoft do Windows NT implementoval POSIX a bolo to dosť zlé a nepoužitelné (dodám, že naschval). GNU si to zasa vysvetľuje po svojom, aj keď RMS je autorom POSIX, tak GNU pridáva zlepšováky. Je to také že, hmmm :(