Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 9. 2024): zjistěte detaily o svém počítači

11. 9. 2024
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si zobrazíme informace o systému, vyzkoušíme grafické rozhraní pro správu Gitu, přehrajeme si hudební alba a uděláme si pořádek v oprávněních k souborům.

Fastfetch

Nástroj pro příkazového řádku, který zobrazuje podrobné informace o systému ve snadno srozumitelném formátu. Je napsán převážně v jazyce C s ohledem na výkon a přizpůsobitelnost. V současné době jsou podporovány systémy Linux, Android, FreeBSD, macOS, SunOS a Windows 7 a novější.

github.com/fastfetch-cli/fastfetch, 2.23.0

Turtle

Grafické uživatelské rozhraní pro systém pro správu verzí Git, určené především pro prostředí GNOME a správce souborů Nautilus (dostupné jako zásuvný modul). Umožňuje funkce unstage, revert, resolve, sync (pull+push), pull, push, checkout, vytvořit větev, sloučit, init, clone, vzdálené moduly, podmoduly, log, diff a různé možnosti nastavení.

gitlab.gnome.org/philippun1/turtle, 0.10

Recordbox

Hudební přehrávač s otevřeným zdrojovým kódem pro operační systém Linux,  primárně určený k procházení a přehrávání alb, který se může pochlubit velmi dobrou integrací s prostředím GNOME Shell. I přes na první pohled jednoduché rozhraní nabízí celkem bohatou škálu funkcí, mezi něž patří detekce a zobrazení vložených a externích obalů alb a možnost upravovat a zobrazovat texty písní.

codeberg.org/edestcroix/Recordbox, 0.8.1

Concessio

Minimalistická aplikace vytvořená speciálně pro prostředí GNOME, která vám pomůže porozumět oprávněním k souborům. Má vestavěný dialog nápovědy, kde je vysvětleno vše, co je třeba vědět o oprávněních unixových systémů. Kromě toho aplikace poskytuje pohodlný způsob převodu mezi symbolickou a číselnou reprezentací oprávnění souborů systému.

Pomocí přepínacích tlačítek můžete aktualizovat symbolická a číselná pole podle svých představ a můžete dokonce načíst libovolný soubor, přečíst jeho oprávnění a převést jej.

CS24 tip temata

github.com/ronniedroid/concessio, 0.1.4

Blbinka

Hrám na telefonu se lidé věnují i při velice zvláštních činnostech.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.