Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 8. 2024): hledejte v obsahu svých souborů

14. 8. 2024
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme aplikaci pro vyhledávání obsahu souborů, vyzkoušíme kalkulačku z Windows na Linuxu, řekneme si o novém webovém prohlížeči a zazálohujeme si systém.

Snoop

Aplikace, která umožňuje prohledávat obsah souborů v libovolné složce. K dispozici je několik příjemných funkcí, včetně možnosti nastavit vyhledávání podle velikosti písmen, pouze podle celého slova nebo jednoduše provádět vyhledávání pomocí regulárních výrazů.

Aplikace má také jednoduché zobrazení a část s náhledem. Aplikace je určená především pro prostředí GNOME, funguje ale i v jiných prostředích.

gitlab.gnome.org/philippun1/snoop, 0.4

Uno Calculator

Open-source verze klasické aplikace Kalkulačka pro Windows, které se dostalo multiplatformní „úpravy“ od Uno Platform. To znamená, že Uno Calculator přináší aplikaci Windows Calculator na širokou škálu platforem včetně Linuxu, macOS, ale i Androidu a iOS, a dokonce i na web.

Kromě základních funkcí získáte také spoustu převodníků jednotek, například převodník jednotek hmotnosti, převodník teploty, převodník tlaku, převodníky úhlů a mnoho dalších.

platform.uno/uno-calculator, 1.2.9

Verso

Webový prohlížeč, který používá renderovací jádro Servo, který je v prvotní fázi vývoje. Servo je webové vykreslovací jádro napsané v jazyce Rust s podporou WebGL a WebGPU, které lze přizpůsobit pro desktopové, mobilní a vestavěné aplikace.

github.com/versotile-org/verso, 0.0.1

Back In Time

Nástroj pro zálohování založený na technologii Rsync. Používá pevné odkazy, které snižují prostor uživatele pro nezměněné soubory v rámci záloh. Grafické rozhraní je založeno na Qt5 a mělo by bez problémů běžet na většině desktopových prostředí.

Mezi další důležité detaily patří skutečnost, že zálohy jsou uloženy v prostém textu a že je lze také prohlížet prostřednictvím běžného prohlížeče souborů nebo Terminálu a můžete je tedy obnovit i pomocí jiného nástroje.

github.com/bit-team/backintime, 1.5.2

Blbinka

Taky vás někdy napadla zajímavá myšlenka, kterou pak někdo realizoval o 20 let později.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.