Hlavní navigace

Názor k článku Softwarová sklizeň (19. 6. 2024): automatické klikání myší pro Wayland i X11 od Filip Jirsák - Co kdybyste stejná kritéria, která uplatňujete na mne,...

  • 27. 6. 2024 17:01

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Co kdybyste stejná kritéria, která uplatňujete na mne, začal uplatňovat i na sebe? Že byste třeba vy ozdrojoval svá tvrzení?

    Z te tvoji logiky plyne akorat to, ze to nema logiku.To ze o jaderkach v jednom prispevku prohlasis "se nedají moc regulovat", a v dalsim prispevku napises "zdroj, který řídit nemůžete", jen ukazuje ze si hledas argumenty pro svuj nazor v oboru kteremu nerozumis.
    Nevím, co vám vadí na tom, že jsem dvakrát napsal to samé různými slovy.

    A ano, výkon současných JE v ČR se moc regulovat nedá, blok v Temelíně nepoběží na 10 % výkonu. Nové bloky stavěné ve světě sice mají lepší možnosti regulace, což ale pořád nepomáhá – protože i když taková jaderná elektrárna nevyrábí nic, pořád musí splácet náklady na výstavbu. Takže ta doba, kdy jaderná elektrárna vyrábí méně nebo vůbec, akorát znamená, že elektřina z doby, kdy bude vyrábět, bude ještě dražší.

    Hlavně celou dobu pomíjíte to nejpodstatnější, ekonomickou stránku věci. Jaderné elektrárny se prostě nevyplatí, je to nejdražší zdroj elektřiny. Navíc cena elektřiny z jádra neustále roste, zatímco cena elektřiny z OZE klesá: https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cena-energie