Hlavní navigace

Názor k článku Softwarová sklizeň (19. 6. 2024): automatické klikání myší pro Wayland i X11 od KarelE - Ne, malé zdroje jsou větší riziko. Sice je...

  • 28. 6. 2024 0:52

    KarelE

    Ne, malé zdroje jsou větší riziko. Sice je snaha dělat přesně to, co říkáte: distribuovaná síť, řízení výroby i spotřeby atd. Ale ono to nejde dělat spolehlivě.

    Energetici z toho mají těžkou hlavu a snaží se varovat. Jenže on je nikdo moc neposlouchá, protože ono to přece funguje, ne? Udržet síť v chodu je každým rokem složitější, musí se dělat nepopulární opatření (například od vás prostě energii přestanou vykupovat). Ale i tak je čím dál více výpadků a mají horší dopady.

    Jenže co naplat, když nás varují, že Evropa už několikrát byla na pokraji blackoutu. My ve městech pořádně nevíme, co to je, takže ať si straší jak chtějí, ne? Prý že domino...

    Bez ironie: nejsnažší je uřídit rozlehlou soustavu, kde je jen několik velkých zdrojů. Například kombinace 50:50 jaderná a plynová. Plus na vykrývání lokální spotřeby uhelné, ale tam už musí být spolupráce se spotřebitelem. Větrné, solární apod. jsou problém, protože je to obrovský výkon, který vypadne celý najednou. Vodní elektrárny jsou fajn, ale bohužel hodně neekologické. Příliš mnoho betonu, takže jakmile někdo započítá CO2 při výrobě cementu, tak se musí životnost projektovat na 100 let, podobně jako ty jaderné.

    Nevím proč si tolik lidí myslí, že menší sítě je snadnější řídit. Je to sice méně prvků, ale každý problém se tam hrozně rychle eskaluje. Prošlehne vám nějaký motor, vyrazí to hlavní jistič na hale a pojistky v trafostanici u vchodu. Klesne spotřeba, klesnou ztráty, před trafostanicí vzroste napětí. Pokud tam není odběratelů dost, tak bohužel roste hodně a reagují další ochrany. Kaskádově se vám to rozšíří až k rozvodně, pro kterou ta vaše větev neznamená velkou část spotřeby. U malého systému takové místo dost často ani není, takže i docela banální problém vám shodí celý "ostrov". A pokud někde dojde k poruše zabezpečovacího zařízení, tak vám to bude věci ničit. A to se prosím ještě nebavíme o jalovém výkonu, což je sice věc neviditelná, ale dráty zahřívá stejně jako výkon činný. Elektřina je prevít. Horší už je jenom voda. Bylo by lepší držet se zásady KISS a ne spoléhat na čím dál chytřejší automaty.