Hlavní navigace

Názor k článku Softwarová sklizeň (19. 6. 2024): automatické klikání myší pro Wayland i X11 od Filip Jirsák - Jen mi prosimte prozrad to sladke tajemstvi -...

  • 28. 6. 2024 8:37

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Jen mi prosimte prozrad to sladke tajemstvi - ktere moje tvrzeni potrebujes ozdrojovat?
    Tvrzení, že velké jaderné elektrárny zlepšují stabilitu sítě s distribuovanými malými zdroji a řízenou výrobou a spotřebou.

    Zatimco ty se ani neumis zeptat...
    Ale umím, viz výše. Jenom jsem netušil, že nevíte, o čem diskutujeme.

    Ja teda vidim setsakramentsky rozdil mezi "nejde moc" a nejde".
    Ne, to není setsakramentský rozdíl, to je zanedbatelný rozdíl. Když potřebujete něco regulovat v rozsahu 0–100 %, je vám možnost regulace v rozsahu 90–100 % k ničemu.

    velky zdroj funguje jako zaloha a stabilizuje sit
    Ne, když ten zdroj nabíhá několik dní, nefunguje jako záloha. Nikdo nikdy nepovažoval velkou jadernou elektrárnu za zálohu – nebo k tomu snad máte nějaký zdroj? Jaderné elektrárny byly vždycky považovány za něco, co dodává base load – což je ovšem dávno překonaný koncept. Kdyby jaderné elektrárny dokázaly stabilizovat síť, nepotřebujeme přečerpávačky nebo plynové elektrárny.

    A i to neco stoji. Takze i kdyz jede ve snizenem vykonu, funguje jako zaloha pro chvili kdy bude potreba na plny vykon, a tahle zaloha proste neco stoji.
    Jenže takhle drahou zálohu nikdo nechce. I kdyby JE uměla fungovat jako záloha, což neumí.

    Takze to zopakuju - stabilita elektricke site stoji penize. Pokud nasadis jen nejlevnejsi zdroje, ktere jsou nestabilni, tak sice budes mit levnou elektrinu, ale soustavne vypadky, a ve vysledku ti to je k nicemu. Az tohle pochopis, pak reaguj.
    Nemusíte to opakovat, já to chápu. Akorát že taky chápu, na rozdíl od vás, že když vidím, že budu potřebovat za dvě hodiny nahradit nějaký zdroj s výkonem desítek MW, nepomůže mi zdroj, který bude startovat několik dnů a pak dodávat 1000 MW.
    Stability elektrické sítě stojí peníze, ale zdaleka ne tolik, jako JE. Navíc – opakuji pro vás – JE nedokáže zajistit stabilitu sítě, protože z hlediska rychlého náběhu či ukončení výroby je to ten úplně nejhorší zdroj.

    Ja netvrdim, ze jaderka je jedina mozna. Jen nevim, ktera je lepsi.
    Tak když nevím, co je lepší, nebudu si pořizovat ten úplně nejdražší zdroj.

    tupe opojimis ulohu stabilizace, ktera podle tebe pry neni mozna, ale prekvapive se to dnes a denne deje
    Neopomíjím úlohu stabilizace, jenom vím, že jaderné elektrárny jsou až úplně na konci ve schopnosti stabilizovat síť. Že se to dnes a denně děje je lež. Stabilitu sítě dnes a denně zajišťují v ČR třeba Dlouhé stráně, jako horká záloha se používá některá z uhelných elektráren. Jediná role, kterou JE ve stabilizaci sítě v ČR mají, je ta, že je potřeba mít připravenou zálohu pro případ výpadku kteréhokoli bloku Dukovan nebo Temelína, což je docela problém, protože je to velký výkon, takže potřebujete připravené jako zálohu velké zdroje.